Podvrsta delta varijante širi se Europom, evo što se zna o njoj

Zdravlje 27. lis 202110:01
labos, laboratorij, istraživači
Izvor: Pexels / ilustracija

Europom se šiti podvrsta delta varijante nazvana AY.4.2. Ova varijanta je prvi put službeno detektirana krajem rujna, iako se čini da se u Ujedinjenom Kraljevstvu pojavila još u lipnju. Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije priopćila je u petak da je označila podvrstu delta soja koronavirusa nazvanu AY.4.2 kao varijantu pod istragom, rekavši da postoje dokazi da bi mogla biti zaraznija od delte. Čini se da ova varijanta ne uzrokuje težu bolest, te da su cjepiva i dalje efikasna.

Dvije mutacije

Varijantu AY.4.2 definiraju dvije dodatne genetske mutacije, Y145H i A222V, koje utječu na spike protein koji je ključni dio vanjske površine virusa i dio je njegove strukture koji koristi za ulazak unutar stanica.

VEZANA VIJEST

U psoljednjih 28 dana ova podvrsta delta varijante je odgovorna za oko 9 % slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uočena je u još nekoliko europskih zemalja, među kojima su i Danska, Irska i Njemačka.

No, još uvijek nije posve jasan učinak ovih dviju mutacija uočenih u varijanti AY.4.2. Naime, mutacija A222V je uočena i u varijanti B.1.177 i tada su mnogi bili skeptični kada je riječ o tome daje li ta mutacija neku prednost ovoj varijanti.

Izbjegavanje imunološkog odgovora

Čini se da je podvrsta AY.4.2 povećala svoj oblik tek nakon mutacije Y145H. Ta mutacija se nalazi unutar određenog dijela spike proteina kojeg antitijela prepoznaju i ciljaju. Taj dio proteina je već modificiran prijašnjom mutacijom u delta varijanti i to možda pridonosi većoj sposobnosti delte da izbjegne imuni odgovor, prenosi Science alert. No, istraživanja su još uvijek u tijeku pa se te spoznaje tek trebaju potvrditi.

VEZANA VIJEST

Ipak, moguće da bi mutacija Y145H mogla dati virusu još veću sposobnost da izbjegne imunološki odgovor.

Iako se ova podvrsta pojavila u nekoliko europskih zemalja, nije još preuzela primat niti je zavladala. To sugerira da sposbnost da zaobiđe imunitet kod ove podvrste nije veća nego kod delta varijante.

Još uvijek je prerano reći hoće li ova podvrsta virusa zavladati i postati dominantna, a sposobnost izbjegavanja imunološkog odgovora treba biti potvrđena i u ekspremintalnim radovima. Stručnjaci i dalje naglašavaju važnost praćenja i nadzora virusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar