Pogledajte svoje ruke: Niste ni svjesni što vam mogu reći o zdravlju

Zdravlje 25. ruj 202307:16 0 komentara
Unsplash

Vaše ruke mogu otkriti mnogo o vašem zdravlju, pružajući vam dragocjen uvid u vaše opće stanje.

Evo pet jednostavnih provjera koje možete obaviti kako biste bolje razumjeli svoje zdravstveno stanje:

Bijeli tragovi na noktima (Leukonihija): Ovi bijeli tragovi na noktima mogu ukazivati na različite stvari, uključujući alergijske reakcije na proizvode za nokte ili gljivične infekcije. Ako primijetite ove tragove, razmotrite privremeno prestanak upotrebe određenih proizvoda kako biste vidjeli hoće li se stanje poboljšati, piše Daily Star.

Madeži: Ako imate madeže na koži, važno je pratiti ih na znakove promjene. Dr. Seth Rankin preporučuje pridržavanje pravila ABCDE: asimetrija, neravni rubovi, različite boje, veličina veća od šest milimetara i promjene u elevaciji ili teksturi. Promjene u madežima mogu ukazivati na potrebu za posjetom liječniku, posebno ako primijetite svrbež, osjetljivost ili bol.

Test prstiju: Jednostavan test prstiju može otkriti rane znakove problema s plućima ili srcem. Oticanje i omekšavanje prstiju i noktiju mogu biti indikatori tih zdravstvenih stanja. Ako primijetite ovakve promjene, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Škljocavi prst (Trigger finger): Ako imate problema sa savijanjem prstiju ili palca, mogli biste patiti od simptoma zvanog “trigger finger”. To stanje uzrokuje oticanje i upalu tetiva, što može rezultirati boli i otežanim pokretanjem ruku. Dugotrajna stanja poput dijabetesa i reumatoidnog artritisa mogu biti povezana s ovim problemom.

Izbočeni nokti: Nokti s izbočinama mogu ukazivati na nedostatak određenih hranjivih tvari u vašoj prehrani, kao i na prisutnost kožnih poremećaja ili drugih bolesti. Mineral sumpor, koji se nalazi u namirnicama poput mesa, peradi, jaja i mlijeka, igra važnu ulogu u zdravlju noktiju. Poboljšavanje prehrane može pomoći u smanjenju izbočina na noktima.

Daily Star napominje da su ovo samo općeniti savjeti i da biste za preciznu dijagnozu ili zabrinutost o zdravstvenim problemima trebali konzultirati liječnika. Redoviti pregledi i praćenje promjena na tijelu mogu biti ključni za rano otkrivanje potencijalnih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.