Pojedini vitaminski dodaci mogu biti prilično štetni za vaše tijelo

Zdravlje 01. stu 202111:00
Izvor: Hybrid Images / ImageSource / Profimedia

Vitamnski dodaci oglašavaju se kao jednostavan način da svom tijelu pružite nutrijente koje vaše tijelo treba bez da to sve morate unositi određene vrste hrane. No, jeste li znali da su neki od njih zapravo vrlo nezdravi?

Ako ste na režimu svakodnevnog uzimanja vitamina, pretpostavljate da radite nešto zdravo za svoje tijelo. Ali u nekim slučajevima radite upravo suprotno.

“Brojna istraživanja pokazala su da su navodne prednosti uzimanja vitamina nedokazne i da u najgorim slučajevima vitaminski dodaci mogu biti štetni”, kaže doktor Mike Varshavski.

U nastavku sedam najnezdravijih vitaminskih dodataka koje ne biste trebali uzimati.

1. Oprezno prije uzimanja kalcija

Kalcij održava vaše kosti snažnima i pomaže srčanom mišiću da pumpa krv. Ipak, da bi se pravilno apsorbirao, kalcij se mora kombinirati s pravilnom količinom vitamina D? Ako se ne uzima na taj način, kalcij se taloži na vašim arterijama umjesto da pomaže vašim kostima.

2. Uzimanje biljke kave može imati nuspojave

Kava je prirodni dodatak koji se koristi za liječenje anksioznosti i nesanice.

“Dodatak koji sadrži lišće kave možda ima mali učinak na smanjenje anskioznosti, ali povezuje se s rizikom od ozbiljnog oštećenja jetre”, napominje Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje.

3. Izolat soje može pomoći, ali postoje problemi

“Proizvodi od soje koriste se za simptome menopauze, zdravlja kostiju, poboljšanje pamćenja, visokog krvnog tlaka i visokih razina kolesterola. Žene koje su u menopauzi ili perimenopauzi mogu koristiti dodatke sa sojinim izolatom kako bi spriječili simptome poput valunga.

Ali, dugotrajno uzimanje sojinog izolata može imati utjecaj na žene. “Dugotrajno uzimanje sojinog izolata može utjecati na zadebljanje sluznice maternice što može dovesti do raka”, piše Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje.

4. Crvena riža se ne preporučuje uvijek

Crvena riža se smatra dobrim pomoćnikom u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i prevenciji srčanih bolesti. Ipak, ovi dodaci su povezani s mogućim nuspojavama. “Poput statina, crvena riža može uzrokovati slične nuspojave kao statini što uključuje probleme s mišićima, jetrom i bubrezima.

5. Ginko katkad nije dobro miješati s ostalim dodacima

Ginko je biljni dodatak koji se koristi za liječenje anksioznosti, demencije, glaukoma i kod problema s makulom. Ipak, ako uzimate druge suplemente ili lijekove, nuspojave ginka bi mogle nadmašiti njegove prednosti.

“Ginko može sniziti vaš krvni tlak i ako ga uzimate s lijekovima za snižavanje krvnog tlaka, to može utjecati na to da krvni tlak padne na prenisku razinu”, utvrdili su stručnjaci.

6. Pušači ne bi smjeli uzimati beta karoten

Beta karoten je popularni dodatak zato što se upotrebljava kao antioksidans i koristi se za jačanje imunološkog sustava. Ipak, ako ste pušač ili imate povećan rizik za rak pluća, savjetuje se da se klonite sintetički dodataka beta karotena.

“Konzumacija beta karotena je povezana s povećanim rizikom od razvoja raka pluća kod ljudi koji puše ili su bili izloženi azbestu”, upozoravaju iz klinike Mayo, a piše Eatthis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar