Policistična bolest bubrega: Nasljedni poremećaj koji je, ako se ne liječi, smrtonosan

Zdravlje 09. lis 202314:24 0 komentara
Robina Weermeijer/Unsplash

Nasljedni poremećaj kod kojeg u bubrezima nastaju šupljine ispunjene tekućinom, odnosno ciste, naziva se policistična bolest bubrega. Ova bolest je nasljedna, a ako se ne liječi je smrtonosna. Bubrezi postanu toliko veliki i ‘šupljikasti’ da na kraju izgube svoju funkciju i prestanu s radom. Bolest može biti dominantna, u čijem slučaju simptomi se ne pojavljuju do odrasle dobi, ili recesivna kada se teški simptomi pojavljuju već u djetinjstvu.

Policistična bolest bubrega je nasljedni poremećaj koji zahvaća oba bubrega. U njima nastanu brojne šupljine koje su ispunjene tekućinom, odnosno ciste.

Zbog toga su bubrezi uvećani, ali zato imaju puno manju funkciju i, ako se ne napravi transplantacija, u konačnici u potpunosti otkažu.

Simptomi policistične bolesti bubrega

Kod djece ova bolest može biti fatalna. Novorođenčad koja ima teški oblik policističnih bubrega može umrijeti vrlo brzo nakon poroda, a oni koji s tom bolešću prežive do 5. ili 10. godine života imaju problema s jetrom.

Može doći do zatajenja bubrega, ali i jetre.

Kod odraslih osoba, ako se prije nisu kontrolirali kod liječnika s obzirom na to da se radi o nasljednoj bolesti, policistična bolest bubrega može se otkriti tek nakon smrti. Zato je ključno da se rade redovite pretrage kako bi se pratilo stanje bubrega.

Simptomi kod odraslih osoba tako uključuju:

– nelagoda ili bol u kralježnici 

– krv u mokraći

– osjećaj punoće u trbuhu

– infekcija uz jake i grčevite boli zbog bubrežnih kamenaca

visoki krvni tlak

– zamor

mučnina

– neodgovarajuće stvaranje mokraće

– druge posljedice zatajenja bubrega

Dijagnoza i liječenje policistične bolesti bubrega

Kao što smo već naveli, ova bolest je nasljedna. Stoga je važno da osoba, ako ima saznanja o bolestima bubrega u obitelji, redovito prati njihovo stanje.

Posebice jer više od polovice ljudi razvije zatajenje bubrega.

Kako za ovu bolest ne postoji lijek, liječenje zapravo uključuje tretiranje simptoma, poput infekcije mokraćnog sustava i visokog krvnog tlaka što može i produljiti život. S obzirom na to da je zatajenje bubrega smrtonosno, najčešće tretiranje simptoma vodi upravo do dijalize ili transplantacije bubrega.

U nekim slučajevima, odnosno polovica osoba prilikom dijagnoze ima problema s povišenim krvnim tlakom, a trećina oboljelih uz ciste u bubrezima ima i ciste u jetri. Uz to, može se pojaviti proširenje žila u glavi koje može dovesti do krvarenja u mozgu.

Zaključak

Policistična bolest bubrega je nasljedna i za nju nema lijeka. Ako osoba, koja zna da je ta bolest nasljedna u njenoj obitelji, želi imati potomke, važno je da se prije toga savjetuje s liječnikom o mogućnostima koje postoje. Također, zdrav način života može odgoditi pojavu simptoma i u konačnici zatajenje bubrega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!