Noćna hipertenzija: Uzrok, simptomi i liječenje problema koji može dovesti do srčanog udara

Zdravlje 18. ruj 202316:59 0 komentara
Pexels

Povišeni krvni tlak koji se javlja isključivo noći naziva se noćna hipertenzija. Jednako je opasan kao i dnevni povišeni krvni tlak te može dovesti to moždanog ili srčanog udara kao i do zatajenja bubrega.

Tijekom dana odrasloj osobi tlak ne bi trebao biti veći od 120/80 mmHg, dok bi po noći, kada bi se tlak prirodno trebao sniziti, trebao biti 110/65 mmHg.

No, postoje osobe koje pate od noćne hipertenzije, odnosno od povišenog krvnog tlaka koji se javlja isključivo noću. Povišeni krvni tlak koji se pojavljuje tijekom noći jednako je opasan kao i dnevni povišeni tlak.

Simptomi noćne hipertenzije

Često se noćna hipertenzija naziva i tihim ubojicom jer je osobe vrlo često ne primijete, odnosno ne osjećaju simptome. No, neke stvari mogu upućivati na povišeni noćni krvni tlak:

– poremećaj spavanja

– često buđenje s potrebom za mokrenjem

apneja za vrijeme spavanja

– otežano disanje (može uzrokovati dahtanje ili hrkanje)

Uzroci i dijagnoza noćne hipertenzije

Osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka (po danu) u većem su riziku da imaju povišeni krvni tlak i noću. Hipertenzija općenito nastaje kao rezultat nezdravog načina života te se razvija s vremenom.

Određena stanja mogu se povezati s nastankom noćne hipertenzije:

– hipertenzija (dnevna)

nokturija

– opstruktivna apneja u snu

– sjedeći način života

nedostatak adekvatnog sna

dijabetes

bolest bubrega

– visok unos soli

– stres

Kako bi se noćna hipertenzija točno dijagnosticirala, potrebno je praćenje pacijenta tijekom noći i to pomoću mjerača, odnosno holtera za tlak koji se nosi 24 sata.

Liječenje noćne hipertenzije

Liječenje noćne hipertenzije slično je općenitom liječenju dnevne hipertenzije.

Osim određenih lijekova, preporučuje se promjena načina života, poput smanjenja unosa natrija. Kako bi se visoki krvni tlak spriječio, pa tako i noćna hipertenzija, stručnjaci preporučuju zdraviju prehranu.

To uključuje prehranu koja je bogata magnezijem, proteinima, vlaknima, kalcijem i kalijem. Potiče se tjelesna aktivnost, kao i kvalitetan san te izbjegavanje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja.

Zaključak

Krvni tlak obično se smanjuje tijekom noći, ali kod osoba s noćnom hipertenzijom krvni tlak se ne snižava dovoljno ili raste. Teško se dijagnosticira jer su simptomi tijekom noći neprimjetni, stoga ako sumnjate da patite od noćne hipertenzije javite se liječniku kako bi se napravila točna dijagnoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.