Povećana prostata: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj problem kod muškaraca?

Pexels/Ilustracija

Povećana prostata se pojavljuje sa starenjem, a radi se o jednom od najčešćih problema kod muškaraca te može utjecati na kvalitetu života.

Prostata je žlijezda veličine kestena koja se nalazi u zdjelici i povezuje mokraćni mjehur i penis. Ovo se stanje naziva još i benigna hiperplazija prostate, što znači prekomjerni rast normalnih stanica.

Kada se radi o povećanoj prostati?

Prostata je veličine i oblika kestena. Nakon puberteta se prostata naglo povećava te postiže svoju normalnu veličinu. Prosječne dimenzije su 3.5 x 4.5 x 2.5 cm, a nakon četrdesete godine života se veličina ponovno povećava. Važno je znati kako povećana prostata ne znači uvijek i zdravstveni problem, već se može raditi o normalnom procesu starenja. Ipak, preporuka je raditi redovite preglede prostate.

Zašto dolazi do povećane prostate?

Pravi razlog zašto dolazi do ove pojave je nepoznat. Najvjerojatnije se radi o promjenama u stanicama, ali i u samom procesu starenja kada se mijenjaju funkcije i sve druge stvari u tijelu.

Čak više od 90 posto muškaraca starijih od 80 godina imaju ovo stanje.

Ipak, češće će ga imati osobe kojima muški članovi obitelji imaju ili su imali povećanu prostatu. Može se i češće pojaviti kod osoba koje boluju od dijabetesa, bolesti srca, erektilne disfunkcije ili pretilosti.

Kako prepoznati benignu hiperplaziju prostate?

Zbog prevelikog povećanja prostate može doći do stiskanja uretre, a potom i do slabijeg mlaza mokrenja, čestog mokrenja, nedovršenog mokrenja ili hitnog mokrenja koje uključuje iznenadnu potrebu. Posljedica je također često buđenje noću i odlazak na toalet. Jednako tako se mogu pojaviti i drugi urinarni problemi, kao što su česte infekcije urinarnog trakta ili mokraćni kamenci.

VEZANA VIJEST

U rijetkim slučajevima, ovo stanje može dovesti do oštećenja bubrega i nemogućnosti mokrenja. S druge strane, neki muškarci koji imaju povećanu prostatu neće imati nikakve probleme ili simptome.

Kako se dijagnosticira povećana prostata?

Kod pojave simptoma potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će već na dodir prepoznati kako je prostata povećana, a za daljnju dijagnozu će biti potrebno napraviti dodatne testove kao što su pretraga krvi kako bi se vidjelo postoje li problemi s bubrezima, urinokultura kako bi se vidjelo je li riječ o nekoj infekciji.

U nekim će slučajevima biti potrebno napraviti ultrazvuk prostate ili mjehura prije i poslije mokrenja, test PSA, odnosno prostata specifični antigen ili biopsiju tkiva kako bi se isključio rak prostate.

Kako se tretira povećana prostata?

Samo liječenje će ovisiti o ozbiljnosti stanja, veličini prostate i simptomima te njihovom utjecaju na svakodnevan život.

Nekada će biti dovoljno samo krenuti vježbati i jačati mišiće zdjeličnog dna Kegelovim vježbama ili smanjiti kofein i alkohol, uzimati manje tekućine prije spavanja, ali više tokom dana, izbjegavati sjedenje na hladnim mjestima.

Nekada će stanje trebati liječiti lijekovima, a kada ova terapija ne pomaže ili kada se radi o kompliciranim slučajevima trebat će prostatu liječiti kirurški.

Zaključak

Povećana prostata je često stanje koje imaju stariji muškarci. Može biti potpuno bezopasna i normalan proces starenja, a može i uzrokovati brojne probleme kod mokrenja, pa i u bubrezima. Kod pojave bilo kojih simptoma je potrebno posjetiti liječnika koji će preporučiti određenu vrstu liječenja, s obzirom na ozbiljnost stanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.