Erektilna disfunkcija: Uzrok i kako se tretira ovaj problem koji muči muškarce?

Zdravlje 11. lip 202115:35
Pixabay

Erektilna disfunkcija je problem brojnih muškaraca, a iza ovog naziva se krije privremena ili trajna nemogućnost postizanja i održavanje erekcije za vrijeme seksualnog odnosa.

Postoje razni uzroci ove disfunkcije, a najčešće se radi o poremećajima, bolestima i o uzimanju određenih lijekova. Potrebno je napraviti više pretraga kako bi se otkrio uzrok, a u postizanju erekcije mogu pomoći i određeni lijekovi, uzimanje testosterona, a nekada će biti potreban kirurški zahvat.

Kako prepoznati erektilnu disfunkciju?

Normalno je da se erektilna disfunkcija pojavi s vremenom na vrijeme i ovo nije razlog za paniku. Problem nastaje kada je ova nemogućnost postizanja erekcije svakodnevna pojava i izaziva stres te utječe na seksualni život kao i na samu vezu. Erektilna disfunkcija se dakle prepoznaje po nemogućnosti postizanja i održavanja erekcije, ali i po smanjenoj seksualnoj želji. Erektilna disfunkcija se najčešće javlja u četrdesetim godinama, a sa starenjem se rizik samo povećava.

Zašto dolazi do erektilne disfunkcije?

Postoji više razloga zašto dolazi do ovog problema. Oni mogu biti psihološke prirode, može se raditi o nekim bolestima ili o uzimanju određenih lijekova koji utječu na erekciju.

1. Psihološki uzroci

Ovdje spadaju preveliki stres ili briga oko određenih stvari. Jednako tako, erektilnu disfunkciju mogu uzrokovati i stanja kao što su depresija, anksioznost ili pak neki drugi poremećaji.

2. Bolesti

Najčešće bolesti koje mogu utjecati na probleme s erekcijom su: dijabetes, bolesti srca, visoki kolesterol, visoki krvni tlak, bolesti bubrega, začepljene krvne žile, multipla skleroza, niska razina testosterona, ali i pretjerana konzumacija alkohola, cigareta ili droga.

3. Lijekovi i operacije

Lijekovi kao što su antidepresivi, lijekovi za visoki krvni tlak i oni za prostatu mogu utjecati i na erekciju. Jednako tako, određeni kirurški zahvati kao što su operacija prostate, leđne moždine ili zdjelice mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Kako riješiti problem erektilne disfunkcije?

Erektilna disfunkcija može utjecati na svakodnevni život i uzrokovati stres, depresiju i loše odnose s partnerom. Upravo zato je važno posjetiti liječnika i napraviti pretrage kako bi se otkrio pravi uzrok problema, a potom i liječio. Bit će potrebno napraviti ultrazvuk penisa, krvne pretrage, izmjeriti razinu testosterona te napraviti test urina i urološki fizikalni pregled. Potrebno je napraviti i test nokturalne tumescencije, odnosno test kojime se mjeri postojanje noćnih erekcija.

Kod liječenja će nekada pomoći razgovor s psihoterapeutom ili terapija kako bi se smanjila razina stresa ili depresije. Nekada će pomoći lijekovi za ublažavanje simptoma disfunkcije i stimuliranje protoka krvi u spolni organ, a koji se koriste oko 30 minuta prije spolnog odnosa. Važno je naglasiti kako ovi lijekovi imaju određene nuspojave te kako ih ne smiju koristiti muškarci koji imaju probleme sa srcem ili oni koji koriste lijekove na bazi nitrata. Sličan učinak će imati i injekcija prostaglandina koju si muškarac, uz prethodno savjetovanje s liječnikom, sam daje u penis 15 minuta prije odnosa, a ovaj lijek nije opasan za srčane bolesnike.

Kod snižene razine testosterona, bit će potrebno uzimati ovaj spolni hormon u obliku lijeka. Postoje i posebne vakuumske naprave koje izazivaju punjenje penisa krvlju. Ako ništa od navedenog nema učinka, pacijent se može podvrgnuti kirurškoj implantaciji proteze penisa.

Jednako tako, muškarac može probati promijeniti pojedine navike i vidjeti hoće li se stanje poboljšati. Na primjer, smanjiti stres, ali i vrijeme spolnog odnosa. Pomoći može i prestanak pušenja i konzumacije alkohola.

Zaključak

Dakle, erektilna disfunkcija se može pojaviti povremeno i u tom slučaju nije razlog panike. Kada ova pojava traje dulje vremena, potrebno je posjetiti liječnika. Razlozi nemogućnosti postizanja erekcije su različiti, a važno je otkriti pravi uzrok i liječiti ga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar