Povećana štitnjača: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj problem?

Zdravlje 14. svi 202116:01
Brooke Cagle/ Unsplash

Povećana štitnjača može uzrokovati mnoge probleme.

Povećana štitnjača, naziva se još i gušavost, a pojavljuje se kada tijelu nedostaje joda te zbog prevelike ili premale proizvodnje hormona štitnjače. Može se prepoznati po problemima s gutanjem ili po kašlju, iako najčešće nema simptoma. Samo liječenje ovisi o veličini štitnjače i o ozbiljnosti stanja.

Zašto je važna štitnjača?

Štitnjača je žlijezda oblika leptira koja se nalazi u donjoj polovici vrata, ispod grkljana. Proizvodi hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji reguliraju metabolizam. Oni kontroliraju tjelesnu temperaturu, održavaju brzinu kojom tijelo koristi masti i ugljikohidrate, utječu na otkucaje srca i reguliraju proizvodnju proteina. Također, štitnjača proizvodi i hormon kalcitonin koji pomaže u reguliranju količine kalcija u tijelu.

Za rad štitnjače važna je hipofiza koja uz pomoć tireotropina (TSH) potiče štitnjaču da stvara hormone, a jednako tako utječe i na rast štitnjače te ona može dovesti do njenog povećanja.

Zašto dolazi do povećane štitnjače?

Do povećane štitnjače dolazi iz nekoliko razloga. Prije svega zbog premale količine joda koji je važan za proizvodnju hormona štitnjače. Jod se nalazi u morskoj vodi i soli koju koristimo u kućanstvu, kao i u određenim namirnicama kao što su ribe, jaja i sir.

Drugi razlog povećane štitnjače je hipertireoza, odnosno povećana proizvodnja hormona štitnjače, a najčešći uzrok je Gravesova bolest. S druge strane, problem može stvarati i hipotireoza, stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače, a uzrok je Hashimotov tireoiditis. Još neki od razloga povećane štitnjače su upala, rak štitnjače ili trudnoća.

Povećana štitnjača može se pojaviti kod bilo koga, ali češća je kod žena nakon 40. godine života, kao i kod osoba kojima je netko u obitelji imao bolest štitnjače. Problemi sa štitnjačom se također javljaju za vrijeme trudnoće i menopauze, kao i zbog određenih lijekova. Na povećanje štitnjače mogu utjecati i pušenje i stres.

Inače, štitnjača se može sama od sebe nakon nekog vremena vratiti u normalno stanje.

Kako prepoznati povećanu štitnjaču?

Iako u većini slučajeva povećana štitnjača nije bolna, postoje neki simptomi po kojima se može prepoznati, a to su:

• naticanje u području vrata
kašalj
• teško gutanje
• teško disanje
• promuklost
• vrtoglavica kada su ruke podignute iznad glave

Kako se dijagnosticira povećana štitnjača?

Ako primijetite simptome, potrebno je posjetiti liječnika koji povećanje može prepoznati palpacijom, odnosno može napipati na vratu da je štitnjača povećana. Problemi sa štitnjačom se mogu vidjeti krvnim testom, odnosno vađenjem hormona štitnjače TSH.

Kod preaktivne štitnjače razina TSH će biti niska, a razina T4 će biti visoka, dok će kod ljudi sa slabo aktivnom štitnjačom rezultati biti obrnuti. Također, možda će biti potrebno napraviti test antitijela iz krvi, ultrazvuk, CT, magnetsku rezonancu ili biopsiju tkiva.

Kako se tretira povećana štitnjača?

Samo liječenje ovisi o simptomima i stanju štitnjače, te koliko je povećana. Moguće je da će biti dovoljno samo promatranje i redovite godišnje kontrole te povećanje joda u prehrani, ako štitnjača nije jako povećana. U nekim slučajevima će biti potrebno uzimanje lijekova koji nadomještaju hormone štitnjače. Kod težih slučajeva, kada osoba zbog povećane štitnjače ne može disati bit će potrebna operacija.

Zaključak

Dakle, povećana štitnjača može se otkriti pregledom kod liječnika ili vađenjem određenih hormona te dodatnim pretragama. Ova pojava ima slabe ili nikakve simptome, a može se prepoznati po natečenosti vrata, problemima s gutanjem, kašljem ili glasom. Liječenje će ovisiti o samom stanju i veličini štitnjače, a kreće se od promatranja do operacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar