Prakticirajte ovih par vježbi za mozak. Sasvim su jednostavne, a čine čuda

Lifestyle 29. ožu 202306:40 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Svi mi želimo živjeti što duže, ali da bismo u potpunosti uživali u svojim zlatnim godinama, moramo biti potpuno mentalno zdravi. Baš kao i naše tijelo, naš mozak treba redovito vježbati. Evo vježbi koje će vam pomoći da održite mozak u zdravoj formi.

1. Vježbajte svoje tijelo

Utvrđeno je da redovito tjelesno vježbanje pomaže u održavanju naših kognitivnih sposobnosti. Povećanje protoka krvi tijekom vježbanja hrani naše neurone kisikom i hranjivim tvarima koje ih održavaju zdravima. Nema potrebe za trčanjem maratona—jednostavne svakodnevne šetnje dovoljne su da biste osjetili boljitak, piše Msn.

2. Probajte nove stvari

Alzheimerovo društvo preporuča promjenu vaše rutine kako biste stimulirali svoj mozak. Primjerice, isprobajte novu aktivnost ili zamijenite ruke dok radite poznatu aktivnost kako biste promijenili stvari.

3. Nemojte prestati učiti

Istraživanja su pokazala da što dulje učite, to dulje vaš mozak ostaje bistar.

Nema potrebe imati doktorat da bi vaš mozak bio zdrav. Možete nastaviti učiti tako da se prijavite za tečajeve koji se nude lokalno i besplatno. Nikada nije kasno naučiti svirati instrument ili naučiti novi jezik.

4. Izazovite mozak

Nisu sve kognitivne aktivnosti jednako teške ili poticajne. Neke zahtijevaju mnogo manje truda. Primjerice, gledanje televizije jednako je laganoj vježbi za mozak, dok je rješavanje zagonetke više poput kampa za obuku mozga. Pokušajte se baviti manje pasivnim aktivnostima.

5. Zaigrajte društvene igre

Volite li Sudoku? Pa, to su dobre vijesti — ne gubite vrijeme uzalud. Prema Alzheimerovom društvu, zagonetke, križaljke i pretraživanje riječi aktivnosti su koje stimuliraju vaš mozak.

6. Stvorite nova prijateljstva

Društvene veze pomažu u održavanju zdravog mozga. Zato Alzheimerovo društvo preporučuje upoznavanje ljudi i druženje s pozitivnim osobama, razgovor i borbu protiv usamljenosti. Da biste zadržali prijateljstva kada je udaljenost problem, jednostavno podignite slušalicu. Kao bonus, pokušaj da naučite telefonske brojeve svojih najmilijih napamet pomoći će vam uvježbati pamćenje.

7. Stisnite šake

Nedavna studija pokazala je da stiskanje šaka stimulira neuronsku aktivnost u prednjem režnju, dijelu vašeg mozga zaduženom za jezik. Stiskanjem lijeve šake 90 sekundi stimulirat ćete desnu hemisferu i obrnuto. Dobra vježba koju možete raditi dok gledate TV, što je pasivna aktivnost.

8. Radite što duže

Prema Stanfordskom centru za dugovječnost, nastavak rada ključni je čimbenik kada je u pitanju zdravlje mozga. Rad pruža okruženje u kojem nastavljamo s učenjem, održavamo društvene veze i stalno smo stimulirani.

9. Provjerite svoj sluh

Neliječeni gubitak sluha kod starijih osoba pridonosi pogoršanju kognitivnih funkcija. Provjerite svoj sluh kod stručnjaka.

10. Stvarajte nove neurone

Mozgovi odraslih nastavljaju stvarati nove neurone, ali oni odumiru ako se ne koriste u danima nakon njihovog stvaranja. Da biste koristili te neurone, svaki dan naučite nešto novo (otvorite rječnik na nasumično odabranoj stranici, pročitajte knjigu ili članak u novinama) i sljedeći dan napravite mali kviz za sebe o tome što ste naučili.

11. Čitajte i razgovarajte

Alzheimerovo društvo preporučuje ne samo čitanje knjiga, već i raspravu o njima s nekim nakon toga kako biste konsolidirali ono što ste pročitali.

12. Slijedite pravilo 20 minuta

Studija Sveučilišta Stanford objavljena 2009. godine pokazala je da multitasking može imati negativan utjecaj na različite kognitivne procese, poput organiziranja informacija ili pažnje. Kako biste poboljšali svoju izvedbu, preporučuje se da pokušate obaviti najviše dva zadatka odjednom i da poštujete pravilo od 20 minuta: obavljajte aktivnost najmanje 20 minuta prije nego prijeđete na sljedeću.

13. Testirajte svoju toleranciju na smetnje

Stroop test koriste psiholozi od 1930-ih za testiranje sposobnosti mozga da izvrši zadatak bez ometanja. Test uključuje imenovanje boje slova kojom se ispisuje riječ, a da vas ne ometa činjenica da riječ ispisuje drugu boju. Koristi se za otkrivanje poremećaja pažnje, ali se može koristiti i za stimulaciju mozga.

14. Pišite rukom

Sve više pišemo pomoću računala, ali nastavak pisanja rukom može pomoći vašoj moždanoj aktivnosti. Studija koja je koristila snimanje mozga pokazala je da učenje kurzivnog pisanja stimulira nekoliko područja u mozgu i da rukom napisane pjesme ili popisa stvari koje treba obaviti zahtijeva sinkronizaciju dviju hemisfera mozga.

15. Radite mentalnu aritmetiku

Rješavanje mentalnih aritmetičkih problema trenira vašu radnu memoriju i čak razvija područja mozga za koja smo prije mislili da su definirana našom genetikom. Drugim riječima, kad bismo svi malo bolje računali, svi bismo mogli biti pametni poput Einsteina. Ili, barem, gotovo.

16. Meditirajte

Studija objavljena 2015. pokazala je da je normalna krivulja neurološkog pada povezanog sa starenjem bila manje strma među onima koji redovito prakticiraju meditaciju. Niste sigurni kako meditirati? Postoje mnoge aplikacije koje vam mogu pomoći da se brzo uhvatite u koštac s metodom.

17. Volontirajte s mladima

Mladi vas održavaju mladima! Istraživanje provedeno na iskusnim odraslim osobama koje podučavaju djecu kojoj je potrebna podrška otkrilo je dobrobiti i za mlade i za starije. Snimanje mozga pokazalo je da su stariji učitelji razvili nove neuronske veze i da su se njihove kognitivne sposobnosti poboljšale.

18. Isključite GPS

Potjerajte svoj mozak da radi tako što ćete stići od točke A do točke B slijedeći upute navigatora ili doći tamo po sjećanju, umjesto da se oslanjate na svoj GPS. Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da mozak isključuje određena područja kada vam prigušeni tonovi vašeg GPS-a pokazuju put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare