Prehrambene navike koje mogu ugroziti zdravlje jetre

Zdravlje 01. lip 202114:25 > 15:17
Shutterstock

Kronična bolest jetre veliki je zdravstveni problem u cijelom svijetu. Međutim, nije samo genetska predispozicija uzrok nastanka zdrastvenih problema s jetrom.

U mnogim slučajevima ono što jedete i pijete može s vremenom prouzrokovati oštećenje jetre.

Ako želite održati jetru zdravom, trebali biste izbjegavate prehrambene navike koje doprinose njenom oštećenju, piše Eat This, Not That.

Šećer

Ako je desert dio vaše svakodnevne rutine, mogli biste imate problema s jetrom.

PROČITAJTE JOŠ

“Među najvećim faktorima rizika za bezalkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD) je visok unos šećera. Ugljikohidrati, prvenstveno fruktoza, povezani su s NAFLD-om”, kaže nutricionistica Andrea Grange.

Gazirana pića

Gazirana pića nisu loša samo za vaš struk, mogu nanijeti i ozbiljnu štetu jetri.

“Gazirana pića često sadrže visoku razinu zaslađivača s visokim udjelom fruktoze. Za razliku od glukoze, koja se može koristiti za energiju, fruktoza mora biti prerađena u jetri prije nego što je tijelo može iskoristiti”, objašnjava Kylie Ivanir, osnivač kompanije “Within Nutrition” i dodaje:

“Kada višak fruktoze dospije u jetru, koristi se za stvaranje masnoće. S vremenom to može rezultirati prevelikim sadržajem masti u ćelijama jetre, što može dovesti do upale i oštećenja ovog organa”.

Prehrana bogata mastima

Prehrana s visokim udjelom masti, koje ste se pridržavali, može vam pomoći da se oslobodite nekoliko kilograma, ali taj gubitak kilograma možda dolazi na štetu zdravlja jetre.

“Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti može oštetiti jetru, pored ostalih organa koji su potrebni za filtriranje i preradu hranjivih sastojaka”, kaže dijetetičarka Trista Best.

Dijeta s visokim udjelom masti može stvoriti vrstu preopterećenja kada se višak masnoće može taložiti u jetri, a ne filtrira se. S vremenom bi, kaže Best, to moglo dovesti do razvoja NAFLD-a.

Alkohol

Konzumiranje alkohola s vremenom može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme povezane s jetrom.

“Višak alkohola s vremenom dovodi do upale jetre, a to može dovesti do trajnih ožiljaka. Kako se ožiljci pogoršavaju, funkcija jetre postaje oslabljena i stanje se približava cirozi, što na kraju dovodi do otkazivanja organa”, kaže Taylor Graber.

Konzumiranje više od jednog ili dva alkoholna pića dnevno dovodi do nakupljanja toksičnog nusproizvoda koji se naziva acetaldehid. To šteti ćelijama jetre i s vremenom može dovesti do ciroze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.