Preosjetljivost zuba: Zašto nastaje, kako je spriječiti, ali i izliječiti?

Zdravlje 21. svi 202115:45
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Osjećaj boli na desnima i zubima kod previše hladne ili previše vruće hrane događa se dosta često.

Neka istraživanja pokazuju kako gotovo 50% ljudi ima problem s preosjetljivošću zuba i zubnog mesa. Preosjetljivost se može doživjeti na području zuba, korijena ili zubnog mesa. Iako se možda zbog boli može činiti da je opasna za zdravlje zubi, nije, ali može stvarati probleme u svakodnevici, posebice kad se radi o hranjenju.

Je li preosjetljivost zuba bolest?

Premda se zbog osjećaja boli može tako činiti, preosjetljivost zuba nije bolest. Uzrok preosjetljivosti zuba može biti različit, a pojavljivanje se može pojaviti kod konzumiranja hrane različite topline, udisanja vrućeg ili hladnog zraka ili konzumiranja pića koje je previše hladno ili previše toplo. No, bez obzira na to što se ne radi o bolesti, ne znači da se preosjetljivost zuba ne može liječiti.

VEZANA VIJEST

Do preosjetljivosti zuba dolazi zbog pretjerane izloženosti dentina. Dentin je sloj zuba koji se nalazi ispod cakline te se u njemu nalaze živčani završeci. Sastoji se od malih, otvorenih kanala koji vode u živac. Ako živac nije dovoljno zaštićen tada će doći do reakcije i preosjetljivosti zuba kod promjena temperature u ustima. Dentinska preosjetljivost nastaje kada on više nije zaštićen od strane cakline ili cementa te kada je izložen podražajima.

Kako nastaje preosjetljivost zuba?

Do preosjetljivosti zuba može doći iz nekoliko razloga, no svi oni leže u oštećenoj zubnoj caklini. Dobra i kontinuirana dentalna higijena može spriječiti ovaj problem, no ponekad se na preosjetljivost ne može utjecati kao primjerice u situaciji ozljede zuba.

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih dolazi do oštećenja cakline i preosjetljivosti zuba:

  • karijes i bolesti zuba, plombe
  • erozija zuba koja nastaje zbog pretjerane konzumacije kisele hrane i napitaka
  • erozija zuba koja nastaje uslijed poremećaja u prehrani
  • loše i grubo četkanje zubi koje dovodi do trošenja cakline
  • pretjerivanje u korištenju vodice za ispiranje usta
  • povlačenje zubnog mesa
  • izbjeljivanje zubi i dentalni zahvati na zubima
  • grickanje noktiju, oštećivanje zuba
  • stiskanje zubi u snu i njihovo guljenje
  • upaljeno zubno meso

Briga, dobra oralna higijena te izbjegavanje uzroka oštećenja cakline mogli bi smanjiti preosjetljivost zuba. Prvi i najčešći uzroci boli su karijes i bolesti zuba. Preosjetljivost u nekim slučajevima može ukazati na bolest i dati do znanja da je potrebno liječiti zube.

Liječenje preosjetljivosti zuba

Kod liječenja preosjetljivosti zuba fokus je na rješavanju uzroka. Ukoliko uzrok nije karijes, upala zubnog mesa ili ozljeda zuba većina pacijenata se ne obraća svom liječniku. Iako se problem može riješiti sam uz dobre navike, ponekad je ipak dobro posjetiti zubara kako bi se utvrdilo radi li se o upali živca ili samo o preosjetljivosti zuba.

Ukoliko osjećate bol i nelagodu kod konzumiranja hrane različitih temperatura postoji nekoliko stvari u njezi zuba koje biste trebali raditi. Odluku o izbjeljivanju zubi odgodite ako već sada osjećate bol te se savjetujte s liječnikom je li pametno raditi takav tretman.

VEZANE VIJESTI

Kako je već i ranije navedeno, oralna i dentalna higijena su prvi korak. Zato biste trebali biti oprezni s čišćenjem zubi koje ne bi trebalo pretjerano četkati jer se time uništava caklina. Pronađite i odaberite najbolju četkicu za zube za vašu situaciju te je mijenjajte svakih dva do tri mjeseca. Naravno, ne zaboravite niti na često pranje zubi, posebice prije spavanja. Također, nemojte prati zube netom nakon konzumiranja hrane i pića, posebice ako se radilo o kiselim jelima.

Najbolja pasta za zube kod osjetljivih zubi bila bi ona na bazi fluorida koji može smanjiti preosjetljivost. Veliku promjenu može činiti i promjena u prehrambenim navikama. Gastritis te refluks mogu izazivati vraćanje kiseline u usta koja može izazivati eroziju i bolesti zuba. Pravilna prehrana i rješavanje bolesti u tome će pomoći.

Također, bilo bi dobro izbjegavati gazirana pića te ih zamijeniti s vodom. Na tome će vam biti zahvalni zubi, ali i cijeli organizam. Prestanite gristi nokte i maknite se od navike griženja olovaka ili slično ukoliko to radite. Za osobe koje stišću ili škrguću zubima u snu postoje posebni štitnici za zube koji ih štite u takvim radnjama. U posljednje vrijeme se kao dobar način održavanja oralne higijene pokazao oralni tuš koji služi za bolje uklanjanje bakterija sa zubi.

Ako imate problema s upaljenim zubnim mesom pazite na prehranu, a možete si pomoći i prirodnim načinima. Neki od njih su grgljanje prirodnih domaćih čajeva za smanjivanje upale, ili grgljanje nerafiniranog suncokretovog ulja.

Međutim, prvi korak bi svakako trebao biti posjet stomatologu koji će provjeriti radi li se o bolesti koja je uzrok preosjetljivosti ili će samo nekoliko preventivnih mjera biti dovoljno da se riješite ovog ružnog i neugodnog osjećaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar