Propolis: Kapi koje liječe mnoge bolesti, ali neki ih ipak ne bi trebali uzimati

Zdravlje 19. stu 202115:28 1 komentar
pčele, pčelarstvo, košnica
Pexels / ilustracija

Osim meda, pčele proizvode i poseban spoj nalik smoli imena propolis, koji ima brojne zdravstvene prednosti.

Koristili su ga još Grci prije tisuću godina. Služio je za liječenje gnojnih čireva, dok su ga Egipćani koristili za balzamiranje mumija. Osim toga, propolis je poznat kao prirodni antibiotik te služi kao pomoć kod upaljenog grla, za ublažavanje afti, kao i za podizanje imuniteta.

Što se nalazi u propolisu?

U propolisu se nalazi preko 300 različitih spojeva, koji su većinom neki oblici antioksidansa polifenola. Posebni polifenoli koji se nalazi u propolisu su i flavonoidi koji se nalaze u čajevima te nekom voću i povrću. Upravo zbog polifenola propolis je odličan u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Propolis je zapravo smjesa koja se sastoji od pčelinje sline, pčelinjeg voska, eteričnih ulja, peludi i raznih sastojaka iz biljaka i drveća.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se konzumiraju kapi propolisa?

Propolis se može uzimati u obliku tinkture, pri čemu je najčešće pomiješan s alkoholom. Osim toga, propolis se može pronaći i u tabletama, spreju, kao i sastojak u kremama i losionima. Dnevna doza uzimanja propolisa je otprilike 70 miligrama na dan, a uzima se u nekoliko navrata tijekom dana. Može se pomiješati s medom kako bi okus bio blaži.

Za što je sve propolis dobar?

Zbog svojeg sastava, propolis se može koristiti kod raznih prehlada i bolesti. Osim toga, propolis će olakšati bolove u grlu, pri čemu ga je najbolje koristiti u obliku spreja. Ova tekućina je također odličan spas kod afti koje se mogu pojaviti na usnama, jeziku ili unutar usta, a propolis kapi se mogu uzimati svakodnevno, bez posljedica, kako bi imunitet uvijek bio na zavidnoj razini. Propolis ima i protuupalna svojstva, a kao sastojak krema dobar je za brže zarastanje rana i kožne probleme.

Dakle, propolis je dobar za:

– bolno grlo,
– liječenje prehlade i gripe,
– imunitet,
– ublažavanje neugodnosti afti,
– zaštitu organizma,
– oštećenja na koži,
– herpes.

Gdje se može kupiti propolis?

Propolis je najbolje kupiti kod provjerenih pčelara, a može se pronaći i u ljekarnama i pojedinim drogerijama. Cijena ovisi o jačini propolisa, njegovom postotku i o veličini bočice u kojoj se nalazi, odnosno o miligramima. Tako se 20 mililitara kapi propolisa može kupiti po cijeni od otprilike 30 kuna.

Ima li uzimanje propolis kapi nuspojave?

Osobe koje su alergične na med ili na pčele će jednako tako biti alergične i na propolis pa ga trebaju izbjegavati. Važno je propolis uzimati u propisanim količinama te ga prestati uzimati ako se pojave bilo kakve promjene na koži ili drugi simptomi.

Nije dovoljno istraženo je li propolis siguran za trudnice i žene koje doje pa ga je bolje izbjegavati u ovim slučajevima. Propolis se ne smije uzimati u kombinaciji s lijekovima protiv zgrušavanja krvi te s lijekovima za jetru. Ne preporuča se koristiti kod ljudi koji imaju astmu.

Zaključak

Propolis je proizvod kojeg rade pčele, a koji se koristi od davnina. Propolis kapi imaju brojne zdravstvene prednosti pa su tako dobre u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica, ublažavaju bol u grlu, štite organizam, jačaju imunitet, a mogu se koristiti i kod oštećenja na koži.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare