Psihijatar otkrio što najviše može omesti san

Zdravlje 03. stu 202220:37
Shutterstock / Ilustracija

Jedna stvar čovjeku može pokvariti noćni san, ali možete je ispraviti u 15 minuta. Tako tvrdi profesor psihijatrije i bihevioralnih znanost na Sveučilištu Kalifornija, dr. Aric Prather. U svom eseju na CNBC-u opisao je da je nakon godina istraživanja otkrio da ruminacija ili preživanje problema najviše utječe na kvalitetu sna. Kaže da je zabrinutost oko nečega noću utjecala i na njegovu sposobnost da zaspi.

“Vaša pozornost se neprestano vraća na tu neku stvar. Ležao bih u krevetu i ponavljao glupi komentar koji sam uputio nekoj osobi, iako ga je ta osoba vjerojatno zaboravila nekoliko trenutaka kasnije”, napisao je.

VEZANE VIJESTI

Prather priznaje da nema čarobnog alata koji će zaustaviti ovaj problem, ali postoje načini da si pomognete. On predlaže da kasno poslijepodne odvojite 15 minuta da se usredotočite na svoje emocionalne brige. Važno je da u to vrijeme budete sami.

“Dajte si slobodu razmišljati o temi koja vas muči. Ako se ista briga pojavi kasnije, osobito u vrijeme spavanja, pokušajte je odgoditi za sutra. Ako za emocionalne brige odvojite dva do tri puta tjedno po 15 minuta, raste vjerojatnost da vas problemi neće mučiti noću”, tvrdi.

Kao svoju drugu strategiju predlaže izradu dva stupca na papiru. U jednom popišite probleme, u drugom rješenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar