Reumatoidni artritis: Uzrok, simptomi i kako se liječi ova autoimuna bolest?

Zdravlje 23. stu 202115:41 > 15:41 0 komentara
kosti, ruke, muškarac, bolovi
Pexels / ilustracija

Reumatoidni artritis je teška autoimuna bolest cijelog organizma, a najviše se očituje bolovima i otečenosti zglobova. Najčešće zahvaća žene, a javlja se između 20. i 60. godine.

Do artritisa dolazi zbog raznih faktora, a neki od njih su hladnoća, vlaga, stres ili fizički napori. Bolest se razvija postepeno, a liječi se lijekovima, vježbama te oblozima.

Što uzrokuje reumatoidni artritis?

Nije poznat točan uzrok ove bolesti, ali baš kao i kod svih autoimunih bolesti do artritisa dolazi kada imunološki sustav napada tijelo, u ovom slučaju sluznicu membrane koja okružuje zglobove. Još jedan razlog je genetske prirode, odnosno ako netko u obitelji ima artritis i vi ste u opasnosti da imate ovu bolest. Prekomjerna težina, kao i pušenje također pogoduje razvoju artritisa.

Koji su simptomi reumatoidnog artritisa?

Artritis se može pojaviti polako s umjerenim simptomima već u mladosti, a kasnije se simptomi samo pogoršavaju. Iako je poznat kao bolest zglobova, simptomi se mogu pojaviti i na koži, u očima, na plućima, u jetri, srcu i krvnim žilama.

Simptomi reumatoidnog artritisa su:

⦁ osjetljivi, bolni, topli i natečeni zglobovi
⦁ pogađa obje strane tijela
⦁ ukočenost zglobova koja je najgora ujutro ili nakon dugog mirovanja
⦁ gubitak apetita, manjak energije i povišena temperatura
⦁ slabost
⦁ gubitak kilograma

Potrebno je odmah reagirati i ne ignorirati prve simptome. Simptomi su na samom početku jedva primjetni i pogađaju manje zglobove koji spajaju prste s rukom ili prste na nogama sa stopalom, a mogu se pojaviti pa nestati. Kako se bolest razvija, simptomi se šire na koljena, zapešća, laktove i ramena. Većinom se bolovi javljaju s obje strane tijela.

Simptomi će kod nekih biti slabiji, dok će kod nekih pacijenata utjecati na nemogućnost obavljanja svakodnevnih radnji. Također, može doći i do same promjene u izgledu zglobova zbog oštećenja zglobne hrskavice i kosti te vrlo brzo dolazi do nesposobnosti za rad.

Kako se dijagnosticira reumatoidni artritis?

Važno je liječnika posjetiti kod pojave prvih simptoma kako bi se što prije mogla tretirati bolest i kako bi se spriječilo daljnje napredovanje. Prva tri mjeseca pojave simptoma su najvažnija.

Bolest se dijagnosticira na temelju simptoma, rendgenom te ultrazvukom ruku ili nogu kojim će se eliminirati druge bolesti i potvrditi dijagnoza.
Također, u dijagnozi može pomoći i krvna slika, gdje će sedimentacija eritrocita biti ubrzana, a može se otkriti i posebno protutijelo u krvi koje se naziva reumatoidni faktor.

Još jedan način za otkrivanje ove bolesti je i vađenje tekućine iz zglobova iglom ili izvođenjem biopsije. Nekada će biti potrebno neko vrijeme da se otkrije kako se radi upravo o reumatoidnom artritisu te će biti potreban posjet specijalistu reumatologu.

Kako se liječi reumatoidni artritis?

Liječenje reumatoidnog artritisa uključuje tablete protiv bolova, kortikosteroide, stavljanje hladnih ili toplih obloga kako bi se smanjila otečenost i bol, zatim određene vježbe, fizikalna terapija i aktivnosti koje pomažu u jačanju mišića oko zglobova. Vježbanje može i dugoročno pomoći. Mirovanje može samo pogoršati stanje i uzrokovati više bolova.

Potrebno je pripaziti i na prehranu te uvrstiti namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama kao što su masne ribe, chia sjemenke te orasi. Pomoći može i hrana bogata vitaminima A,C i E te selenom, kao i vlaknima, ali i sjemenke lana, buče i sezama te zeleni čaj. Općenito se preporuča mediteranska prehrana, ali i često korištenje maslinova ulja.

Zaključak

Reumatoidni artritis je teška autoimuna bolest koja najčešće zahvaća zglobove, a češća je kod žena. Važno je reagirati na pojavu prvih simptoma i reagirati kako bi se bolest na vrijeme usporila, smanjilo oštećenje zglobova i kako bi se osigurao život pacijenta sa što manjim tegobama. U određenim slučajevima će biti potrebna i operacija. Ipak, postoje načini kako se reumatoidni artritis može držati pod kontrolom i ne prouzročiti veće probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram