Može li vrtoglavica biti simptom covida-19?

Zdravlje 13. tra 202114:38 > 15:171 komentar
covid, korona, koronavirus, testiranje, covid-19, pandemija, epidemija, laboratorij
Izvor: Unsplash / ilustracija

Neki od učestalih simptoma covida-19 su kašalj, vrućica i otežano disanje. No, ova bolest različito se manifestira kod pacijenata i povezana je s raznim simptomima. Covid-19 može uzrokovati i neke neurološke simptome, uključujući gubitak okusa i mirisa, a čini se da bi i vrtoglavica mogla biti jedan od simptoma ove bolesti.

Vrtoglavica je osjećaj neravnoteže ili nesigurnosti. Ako vam se zavrti u glavi, možete imati problema s ravnotežom i početi teturati. Različiti čimbenici mogu uzrokovati vrtoglavicu, a neki od njih povezani su s problemima u unutarnjem uhu koje je odgovorno za održavanje ravnoteže.

Poznato je da neke vrste virusnih infekcija mogu utjecati na unutarnje uho, što može dovesti do vrtoglavice. Jedno od takvih stanja je vestibularni neuritis koji nastaje infekcija izazove upalu živca koji povezuje unutarnje uho s mozgom. U nekim izvješćima iz 2020. i 2021. godine navodi se da pojava ovog stanja kod pacijenata neposredno prije ili poslije covida-19.

Osim toga, vrtoglavicu može uzrokovati i oštećenje živčanog tkiva zbog smanjenog kisika (hipoksija), ozljeda povezana s povećanim zgrušavanjem krvi (hiperkoagulopatija) te izravna virusna infekcija živčanih tkiva.

Koliko je učestala vrtoglavica?

Studija iz travnja 2020. godine analizirala je neurološke simptome kod 214 hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od covida-19. Istraživači su otkrili da je 16,8% pacijenata prijavilo vrtoglavicu kao jedan od simptoma bolesti. Utvrđeno je da se neurološki simptomi češće javljaju kod osoba s teškim bolestima.

VEZANE VIJESTI

Drugo istraživanje iz listopada 2020. godine analiziralo je pojavu vrtoglavice kod osoba koje su oboljele od covida-19. Studija je obuhvatila 185 osoba, pri čemu je njih 34, odnosno 18,4%, prijavilo vrtoglavicu kao simptom covida-19.

Ovi brojevi su u skladu s onima iz pregleda iz rujna 2020. godine. Pregledom je obuhvaćeno 14 studija koje su istraživale vrtoglavicu kao simptom covida-19. U ovim studijama vrtoglavicu je kao simptom bolesti prijavilo između 4 i 30% ispitanika.

Izvješća sugeriraju da bi vrtoglavica mogla biti jedan od ranih simptoma bolesti, što znači da se ovaj simptom češće pojavljuje tijekom početne faze infekcije. No, vrtoglavica može biti i simptom dugog covida. Dugi covid je stanje tijekom kojeg osobe mjesecima imaju simptome covida-19, a to su najčešće neurološki simptomi.

Ostali simptomi

Treba napomenuti da vrtoglavicu mogu uzrokovati i drugi čimbenici, a ne samo covid-19. No, ako ste bili izloženi virusu i sumnjate da ste se zaraženi, obratite pažnju i na neke druge simptome koji se povezuju s koronavirusom.

VEZANE VIJESTI

Ostali simptomi covida-19 uključuju groznicu, umor, kašalj, nedostatak zraka, bolove u prsima i tijelu, glavobolju, upaljeno grlo, začepljen nos, gubitak mirisa i okusa te gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, povraćanje i proljev.

Što pomaže kod vrtoglavice?

Ako osjetite vrtoglavicu, najbolje je da sjednete ili legnete. Možete sjesti i tako da vam glava bude između koljena.

Pažljivo se krećite. Zbog vrtoglavice možete izgubiti ravnotežu i pasti. Prema tome, ako imate vrtoglavicu, polako se krećite i budite pažljivi.

Pijte dovoljno tekućine. Dehidracija može samo pogoršati simptome i stoga je potrebno unijeti dovoljno tekućine kako biste se oporavili.

Odmorite se. Lezite i odmarajte dok vam ne bude bolje. Odmor vam može ublažiti simptome, osobito ako je vaša vrtoglavica uzrokovana infekcijom.

Vrtoglavica je još jedan potencijalni simptom covida-19, piše Healthline, a čini se da se ovaj simptom uglavnom pojavljuje u ranoj fazi bolesti,. Ako vas muči vrtoglavica, lezite i odmorite se dok se ne budete osjećali bolje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar