Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Zdravlje 03. sij 202408:05 1 komentar
Pixabay/ilustracija

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u prosincu je objavio da prati novu varijantu koronavirusa JN.1 koja izaziva povećan broj zaraženih. Kako navodi CDC, povećanje broja zaraženih sugerira da se nova varijanta ili lakše prenosi ili je bolje u izbjegavanju imuniteta.

Kako prenosi BestLife, ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa JN.1.

1. Problemi sa spavanjem

Prema novim informacijama, jedan od neobičnijih simptoma povezanih s najnovijim infekcijama jesu problemi sa spavanjem. Podaci pokazuju da je otprilike 10,8 posto ispitanih stanovnika prijavilo probleme sa spavanjem.

2. Zabrinutost ili anksioznost

Određene bolesti mogu utjecati i na naše mentalno zdravlje, a prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, 10,5 posto ispitanika navelo je zabrinutost ili tjeskobu/anskioznost kao simptom covida.

3. Upala grla

Upala grla je jedan od uobičajenih simptoma koronavirusa, a 13,2 posto ispitanika prijavilo je ovaj simptom, pokazuju podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva. Slični podaci stižu i iz SAD-a: u posljednjih nekoliko mjeseci, liječnici u SAD-u također su naveli upalu grla kao jedan od prvih simptoma koji se pojavljuju kod infekcije koronavirusom.

4. Bolovi u mišićima

Kao i drugi virusi, covid može uzrokovati bolove u mišićima kod mnogih pacijenata. Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, 15,8 posto pacijenata imalo je bolove u mišićima zbog virusa ove zime.

5. Slabost ili umor

Covid također uzrokuje slabost ili umor, a 19,6 posto ispitanika prijavilo je ove simptome ove zime.

6. Glavobolja

Glavobolja je jedan od simptoma koji se i dalje povezuje s koronavirusom, a podsljednji podaci pokazuju da se 20,1 posto ispitanika borilo s ovim problemom.

7. Kašalj

Kašalj je jedan od najpoznatijih i najučestalijih simptoma covida, a prema posljednjim podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, prijavilo ga je 22,9 posto ispitanika. Liječnik i profesor zaraznih bolesti William Schaffner kazao je da se suhi kašalj povezuje s covidom i obično je jedan od simptoma koji dulje traju, između jednog i dva tjedna.

8. Curenje iz nosa

Curenje iz nosa je simptom koji su ispitanici najviše prijavljivali, čak njih 31,1 posto. Ovaj se simptom najčešće javlja nakon upale grla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare