Simptomi prehlade koji bi mogli značiti da ste se zarazili omikronom

Zdravlje 05. tra 202208:15
prehlada, gripa, kašalj, šmrcanje, kihanje, bolest, obična prehlada
Izvor: Pexels / ilustracija

Bez obzira na broj slučajeva i značajno ublažene mjere, pandemija još nije gotova. Nove varijante, posebice omikron, vrlo su zarazne pa se oni najosjetljiviji i dalje trebaju paziti.

Postoje neki simptomi koji su slični prehladi i koronavirusu pa ih je važno razlikovati.

1. Grlobolja

Grlobolja može značiti i prehladu i gripu, ali može značiti i da ste se zarazili omikronom. I dok su klasični simptomi covida i dalje povišena temperatura, kašalj, gubitak osjeta mirisa i okusa, grlobolja je jedan od vodećih simptoma omikrona.

2. Curenje nosa

Već je poznato da omikron i njegove podvarijante primarno napadaju gornji respiratorni trakt, , za razliku od delte koja napada donji, koji uključuje pluća. To znači da su glavni simptomi omikrona grlobolja i curenje nosa.

3. Glavobolja

Glavobolju mogu potaknuti brojni faktori, ali ona može biti i simptom zaraze omikronom. Inače, glavobolja je i simptom koji je prijavljen i u ranoj i kasnijoj fazi infekcije.

4. Umor

Osjećaj malaksalosti i umora jedan je od češćih simptoma koje prijavljuju ljudi koji su se zarazili omikronom. Trajanje umora ovisi o ozbiljnosti infekcije. U nekim slučajevima može trajati i dulje od dva ili tri tjedna, što ukazuje na dugi covid.

5. Kihanje

Kihanje je jedan od glavnih znakova omikrona, ali, prema CDC-ju, ako je kihanje jedini simptom koji ste primijetili, ne radi se o covidu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar