Sindrom karpalnog tunela: Uzrok, simptomi i kako se ovaj gadan problem liječi?

Zdravlje 17. kol 202215:00 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Sindrom karpalnog tunela je stanje kod kojega dolazi do raznih problema s rukama i prstima te nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je reagirati kod pojave prvih simptoma.

Karpalni tunel ili kanal je uski prolaz na zglobu ruke koji je okružen kostima i ligamentima na dlanu te omogućava živcu medianusu i tetivama da povežu šaku s podlakticom. Sindrom karpalnog tunela je kao pojam prvi puta opisan 1800- te godine, a on nastaje kada je navedeni živac u zglobu pritisnut te kao rezultat dolazi do bolova, trnaca i slabosti u prstima i ruci. Tretira se na razne načine, a potrebno je nekoliko mjeseci da se simptomi potpuno povuku.

Što uzrokuje sindrom karpalnog tunela?

Živac medianus se proteže od podlaktice kroz karpalni tunel u zglobu do šake. Ovaj živac omogućuje osjet prstima (osim malog prsta) na strani dlana. Jednako tako ima i motoričku funkciju te omogućava pomicanje mišića oko palca. Kada se prostor karpalnog tunela u zapešću sužava te kada se povećava tlak dolazi do pritiska ovog živca, kao i tetiva u karpalnom tunelu koji zatim nateknu, a živac onda ne može dobro obavljati svoju funkciju i nastaju problemi u ruci i prstima.

Do sindroma karpalnog tunela može dovesti neka ponavljajuća radnja rukom ili prstima, kao na primjer često korištenja miša od računala ili poslovi koji zahtijevaju stalan rad prstima. Osim toga, na njegov razvoj mogu utjecati prijašnji prijelomi i upale koje izaziva reumatoidni artritis ili bolesti i stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitnjačom, menopauza, ali i pretilost te određeni lijekovi. Jednako tako, može se genetski naslijediti.

Češći je kod žena između 30. i 50. godine, a može se pojaviti i u trudnoći. U nekim slučajevima ne postoji poseban razlog za pojavu ovog sindroma.

Kako prepoznati sindrom karpalnog tunela?

Simptomi se pojavljuju postupno te s vremenom postaju sve izraženiji, a najčešće su to:

– slabost u rukama ili prstima

– nemogućnost podizanja stvari

– nemogućnost obavljanja osnovnih poslova (čitanje novina, pisanje)

trnci u ruci ili prstima (mali prst je izostavljen)

– utrnulost zgloba ili prsti

Svi simptomi se mogu širiti od prstiju do nadlaktice, a najčešće se pogoršavaju navečer te mogu biti toliko intenzivni da osobu probude iz sna.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ako osoba osjeti navedene simptome te joj oni otežavaju obavljanje svakodnevnih poslova, potrebno je otići liječniku. Liječnik će pitati o bolovima i simptomima te ispitati kolika je pokretljivost te snaga mišića u prstima i ruci. Kako bi se odbacila druga stanja i bolesti, liječnik može tražiti i dodatne pretrage kao što su rendgen, ultrazvuk ili elektromioneurografija (EMNG) kojom se strujom provjerava živčana provodljivost.

Kako se tretira sindrom karpalnog tunela?

Za početak je potrebno uzimati stanke kod bilo kakvog rada kako bi se ruka odmorila. Pomoći mogu i hladni oblozi te izbjegavanje radnji koje uzrokuju probleme, a važnu ulogu će imati i fizikalna terapija te vježbe. Potrebno je i promijeniti položaj sjedenja, položaj tipkovnice ili miša, a u nekim slučajevima se, na prijedlog liječnika, može staviti i posebna udlaga. Kod jakih bolova se mogu uzimati i lijekovi, ubrizgati kortikosteroid, dok će kod ozbiljnih stanja biti potrebna operacija. Potpuni oporavak od operacije može trajati i do dva mjeseca.

U početnom stadiju, kada najveći problemi nastaju za vrijeme spavanja, potrebno je samo protresti ruku i simptomi će se ublažiti.

Vježbe za sindrom karpalnog tunela

Kao kod svih stanja i bolova i kod sindroma karpalnog tunela mogu pomoći određene vježbe. Vježbe najviše uključuju istezanje, a najbolje je odraditi vježbe za prste, ruke te prsa. Neke od vježbi možete vidjeti u videu:

Ako najviše bolova osjećati u prstima i zglobu, pomoći mogu ove vježbe:

Zaključak

Sindrom karpalnog tunela je stanje kod kojega dolazi do raznih problema s rukama i prstima te nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je reagirati kod pojave prvih simptoma te potražiti pomoć liječnika jer se s vremenom simptomi mogu znatno pogoršati. Sindrom karpalnog tunela se tretira vježbama, mirovanjem, oblozima, lijekovima ili, kod težih slučajeva, operacijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.