Ova zemlja zabranit će omiljenu dječju poslasticu zbog straha za zdravlje

Zdravlje 22. velj 202408:10 0 komentara
Perry van Munster / Alamy / Alamy / Profimedia

Može li omiljena poslastica sajmova i dječjih festivala, šećerna vuna, izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ovog slatkiša.

Prošli tjedan južna država Tamil Nadu provela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost tvari koja uzrokuje rak, Rodamin B, u uzorcima poslanim na testiranje. Ranije ovog mjeseca savezni teritorij Pondišeri zabranio je ovaj slatkiš dok su druge države započele s testiranjem uzoraka.

Šećerna vuna, koju u Indiji nazivaju i buddi-ka-baal (staričina kosa), popularna je među djecom diljem svijeta. Najčešće se nalazi u ponudi zabavnih parkova, sajmova i drugih zabavnih mjesta koja posjećuju djeca, a vole je zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.

Međutim, neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini, piše BBC.

P. Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da neki spojevi u šećernoj vuni “mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu”.

Njegov tim izvršio je pretres prodavača slatkiša na plaži prošli tjedan. Kumar je rekao da slatkiše, koji se prodaju u gradu, proizvode neovisni prodavači, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi otkrili prisutnost kemijskog spoja rodamina-B u uzorcima. Spoj daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojanje tekstila, kozmetike i tinte.

Europa i Kalifornija zabranile kemikaliju u hrani

Studije su pokazale da ovaj spoj može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boju u prehrambenoj industriji.

Ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je u izjavi, pojašnjavajući odluku o zabrnai, da bi korištenje rodamina B u “pakiranju, uvozu, prodaji ili posluživanju hrane bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakon o standardima, 2006.”.

Po uzoru na Tamil Nadu susjedna država Andhra Pradesh također je navodno počela testirati uzorke slatkiša kako bi provjerila prisutnost kancerogena.

Ranije ovog tjedna novine New India Express izvijestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju također zalažu za zabranu šećerne vune.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!