Znakovi se javljaju tjednima prije: Simptomi srčanog udara i kako si pomoći

Zdravlje 20. lip 202209:42 > 09:42
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Stručnjaci kažu da polovica pacijenata zna imati simptome skorog srčanog udara čak mjesec dana ranije, ali mnogi ne obraćaju pažnju na njih ili ih pripisuju nečem drugom.

Nažalost, nema sigurnih znakova koji bi jednoznačno ukazivali na srčani udar. Iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba naveli su najčešće simptome koji bi trebali pobuditi sumnju i potaknuti bolesnika ili okolinu da zatraži liječničku pomoć.

Bol u prsištu. Bolesnici ju često opisuju kao “pritisak” ili “stezanje”. Može se širiti u lijevo (rijeđe desno) rame i ruku, vrat, čeljust. Neki bolesnici osjete bol u gornjem dijelu trbuha, kažu iz Zavoda.

Osim toga, simptomi mogu biti blijeda i znojem orošena koža te mučnina i povraćanje.

“Važno je znati da ne moraju svi ovi simptomi biti prisutni. Tako je moguć i infarkt bez bolova. Također, sve navedene tegobe mogu se javiti i kod drugih, često bezazlenih bolesti i stanja”, kažu iz Zavoda.

Savjetovali su i što napraviti u slučaju pojave simptoma.

“Bolesnik mora mirovati, najbolje u polusjedećem položaju. Ne dozvolite mu hodanje niti ikakvo naprezanje. Tabletu Aspirina ili Andola od 300 mg usitnite i dajte bolesniku. Osobe koje boluju od angine pektoris trebaju uzeti i svoju uobičajenu terapiju – Nitroglicerin (Angised) ili Tinidil pod jezik.

Pozovite hitnu medicinsku pomoć ili prevezite bolesnika što prije u bolnicu. Ako bolesnik izgubi svijest, provjerite disanje i krvotok i po potrebi započnite mjere oživljavanja”, savjetuju iz Zavoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar