Stezanje u grlu: Uzrok, simptomi i kada je vrijeme za posjet doktoru?

Zdravlje 24. stu 202115:31
Pixabay/Ilustracija

Stezanje u grlu može biti znak upaljenog grla, alergijske reakcije, a često se pojavljuje i još nekoliko simptoma koji upućuju da je vrijeme za posjet liječniku.

Neki ljudi stezanje u grlu osjete češće, dok će se kod nekih ovaj simptom pojaviti u rijetkim slučajevima. Liječenje ovisi o samom uzroku problema.

Kako prepoznati stezanje u grlu?

Osim osjećaja stezanja i knedle u grlu, ovaj simptom često prate i bolovi u grlu, nateknuto grlo, crvenilo u grlu, ali i poteškoće s disanjem ili gutanjem, odnosno pojačana potreba za gutanjem sline.

Što uzrokuje stezanje u grlu?

Stezanje u grlu može biti znak obične grlobolje, ali jednako tako može biti simptom ozbiljne alergijske reakcije. Postoji puno različitih uzroka stezanja u grlu, a neki od najčešćih su:

1. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Ovo je probavni poremećaj kod kojeg se želučani sadržaj vraća u jednjak jer sklop mišića između jednjaka i želuca ne radi pravilno. Posljedice mogu biti bol u prsima, suhi kašalj, stezanje i peckanje u grlu, podrigivanje i teško gutanje. Ovi simptomi mogu trajati nekoliko minuta do nekoliko sati.

2. Infekcija

Infekcije kao što su streptokok u grlu ili upala grla mogu izazvati bol u grlu, naticanje limfnih čvorova, povišenu temperaturu, ali i stezanje u grlu. Važno je piti puno tekućine, uzimati pastile za grlo, a kod jačih infekcija je potrebno posjetiti liječnika.

3. Problemi sa sinusima

Kod upale sinusa ili bilo kojih drugih problema koji nastaju u nosu, može se pojaviti i stezanje grla kao posljedica slijevanja sluzi iz nosa u stražnji dio grla, a rezultat je osjećaj knedle u grlu.

4. Alergijska reakcija

Do ove reakcije dolazi kada naš imunološki sustav bezopasne namirnice koje unosimo u organizam prepoznaje kao opasno strano tijelo, a onda nastaju tjelesni simptomi. Alergijska reakcija se može pojaviti kod konzumiranja hrane, uzimanja lijekova ili kod uboda insekata. Simptomi alergijske reakcije su: stezanje u grlu, kašalj, osip, bol u prsima, naticanje, ubrzano disanje.

5. Anksioznost ili stres

Anksioznost izaziva niz tjelesnih simptoma kao što su ubrzani rad srca, znojenje, kratkoća daha, grčevi, ali i stezanje u grlu. Stezanje u grlu se može pojaviti i kod velikog stresa, ali i kod napadaja panike.

6. Povećana štitnjača

Štitnjača se nalazi na području vrata, a kada je povećana može uzrokovati teško gutanje ili disanje te osoba ima osjećaj kao da se grlo steže.

Kada posjetiti liječnika?

Kod alergijske reakcije potrebno je odmah reagirati i nazvati hitnu pomoć. Ako je stezanje grla simptom nekog drugog stanja, potrebno je pratiti simptome i posjetiti liječnika ako se oni pogoršaju. Također, liječnika je potrebno posjetiti kod povišene tjelesne temperature koja se ne spušta, kod bolova u prsima, kod natečenog grla i natečenih limfnih žlijezda na vratu.

Kako se tretira stezanje u grlu?

S obzirom na to da se radi o simptomu, liječenje će ovisiti o samom uzroku problema. Dok će kod infekcija grla ili upale sinusa pomoći lijekovi ili antibiotici, anksioznost se liječi psihoterapijom. Povećana štitnjača tretira se lijekovima, terapijom jodom ili operacijom, dok je kod GERB-a potrebno promijeniti neke prehrambene navike.

Dakle, stezanje u grlu je simptom brojnih stanja i bolesti, pri čemu je važno tretirati uzrok problema. Stezanje je često praćeno naticanjem grla, crvenilom i bolovima u grlu. Ako ovi i drugi simptomi traju dulje od nekoliko dana, potrebno je posjetiti liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar