Što se događa s vašim tijelom kad pojedete cijelu vrećicu čipsa?

Zdravlje 13. ožu 202111:55 > 12:00
čips, hrana, vrećica čipsa
Pixabay / ilustracija

Kad vam grickalice padnu na pamet, velika je šansa da odmah pomislite na vrećicu čipsa. To je hrskava, masna i ukusna vrsta grickalica i vrlo lako je pojesti cijelu vrećicu čipsa odjednom. No, znate li što se događa s vašim tijelom kada često jedete čips, pogotovo ako pojedete cijelu vrećicu čipsa odjednom? Evo kako to utječe na vaše tijelo.

Možete se udebljati

Ako svakodnevno uživate u čipsu od krumpira, postoji velika šansa da biste mogli dobiti nekoliko kilograma. Istraživači sa Sveučilišta Deakin otkrili su da oni koji unose previše soli u organizam često jedu i više masne hrane. Osim toga, jedno istraživanje s Harvarda otkrilo je da su sudionici kojima je čips bio dio uobičajene prehrane svake godine dobivali na težini. Čips je jedna od namirnica zbog koje se možete udebljati.

VEZANE VIJESTI

Možete postati ovisni o čipsu

Vrlo lako je pojesti cijelu vrećicu čipsa odjednom, a razlog može biti i to što je ova vrsta grickalica izuzetno hrskava. Jedno je istraživanje otkrilo da su sudionici hrskavost i zvuk glasnog drobljenja tijekom jela povezali sa svježinom hrane, što je čini poželjnijom. Druga studija otkrila je da su sudionici skloniji konzumirati više čipsa ako je na vrećici navedeno da je hrskav. Ako mislite da je neka hrana svježa, to vas može navesti da pojedete više i to je jedan od razloga zašto je tako lako pojesti cijelu vrećicu čipsa u jednom obroku.

Konzumirat ćete prazne kalorije

Kada pogledate nutricionistički sadržaj standardne vrećice čipsa, možete uočiti da je riječ o grickalicama koje su visokokalorične, masne i pune natrija, a sve ostale vrijednosti su niske. No, zbog prženja, čips vam ne daje nikakvu prehrambenu vrijednost. Na kraju ćete pojesti više čipsa, ali zbog nedostatka prave prehrambene vrijednosti, brzo ćete biti gladni.

Može vam se povisiti krvni tlak

Postoji mnoštvo dokaza koji navode da je visok unos natrija povezan s visokim krvnim tlakom, a jedna od glavnih komponenti čipsa je upravo natrij. Ako često jedete puno čipsa, s vremenom će se povećati rizik za razvoj hipertenzije. osim toga, jedno je istraživanje otkrilo povezanost često jedenja čipsa i porasta razvoja srčanih bolesti.

Može se povećati rizik od raka

Postoji niz podataka koji sugeriraju da često jedenje čipsa može povećati rizik od pojave raka. Američko društvo za borbu protiv raka navodi da čips od krumpira sadrži spoj akrilamid koji se stvara u hrani s visokim udjelom škrobom nakon što se prži, peče ili peče, prenosi Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar