Što se događa s vašim tijelom ako svakodnevno uzimate multivitamine?

Zdravlje 21. svi 202111:25 > 11:26
lijekovi, vitamini, tablete, multivitamini
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Trećina odraslih i polovica starijih od 55 godina izjavilo je da svakodnevno uzimaju barem jedan dodatak prehrani, pokazala je studija objavljena u časopisu Advanced Pharmaceutical Bulletin. Evo što se događa s vašim tijelom ako svakodnevno uzimate multivitamin.

Multivitamini mogu spriječiti nedostatak vitamina

“Uzimanje multivitamina može povećati kvalitetu života povećanjem energije, često zahvaljujući kombinaciji vitamina B, zajedno s drugim zaštitnim mjerama. Važno je odabrati vitamin koji sadrži hranjive sastojke koji vam nedostaju i koji zadovoljava vaše prehrambene potrebe”, kaže dr. Danielle Plummer.

Multivitamini mogu suzbiti djelovanje lijekova na recept

“Neki dodaci prehrani mogu pojačati djelovanje lijekova, a neki drugi dodaci mogu suzbiti djelovanje lijekova na recept. Možda dobijate premalo ili previše od lijekova koje konzumirate”, ističe Robert Mozersky iz Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Predoziranje multivitaminima može dovesti do udara

“Većina vitamina topiva je u vodi, a vitamini A, D, E i K topivi su u mastima. Uzimanje previše vitamina topivih u mastima može biti opasno. Poznato je da visoke razine vitamina A i E mogu biti opasne”, objašnjava Plummer.

VEZANE VIJESTI

Uzimanje previše vitamina E ili beta karotena može biti posebno opasno, prenosi Eat this. Prema studiji objavljenoj u časopisu JAMA Neurology, dodatak vitamina E povećava incidenciju i smrtnost zbog subarahnoidnog krvarenja, dodatak beta karotena povećava učestalost intracerebralnih krvarenja.

Zbog multivitamina se možete nezdravo hraniti

Ako svakodnevno uzimate multivitamine, možete dobiti lažni dojam da ste zdravi i da ne trebate brinuti o svojoj prehrani. Prehrambene smjernice koje obuhvaćaju razdoblje od 2015.-2020. godine ne preporučuju da se svakodnevno uzimaju multivitamini. Nutricionistica Michelle Zive navodi da je to zato što se smjernice fokusiraju na zdrave prehrambene navike.

Predoziranje multivitaminima može utjecati na razinu šećera u krvi

Plummer ističe da treba pripaziti na unos multivitamina, osobito ako osoba ima dijabetes. Multivitamini obično sadrže dodani šećer ili neke druge nezdrave dodatke.

“Pogledajte sastojke ako ste osjetljivi na hranu, imate alergije ili druge prehrambene probleme. Primjerice, ako ste vegani ili izbjegavate gluten, provjerite je li to naznačeno na etiketi”, kaže Plummer.

Nadalje, predoziranje multivitaminima može oštetiti živce te uzrokovati bubrežni kamenac. Previše vitamina B6 može biti toksično što može dovesti do oštećenje živaca. Predoziranje vitaminom B6 obično se javlja kod osoba koje uzimaju te dodatke.

Ako se odlučite na uzimanje nekih dodataka prehrani, trebali biste najprije provjeriti razinu kalcija i vitamina D. Vitamin D, a posebno njegov aktivni metabolit kalcitriol, povećava apsorpciju kalcija u probavnom sustavu, što može dovesti do pojave bubrežnog kamenca, pokazala je studija objavljena u časopisu Nutrients.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar