Što se događa s vašim tijelom kada jedete bijeli kruh?

Zdravlje 29. tra 202116:01
Izvor: Pixabay / ilustacija

Jeste li se ikad zapitali što se događa s vašim tijelom kad jede šunku i sir s bijelim kruhom? ili kada za doručak imate tost od bijelog kruha? Duže vrijeme se govori da bijeli kruh loš za naše zdravlje, no evo što se doista događa s vašim tijelom aka jedete bijeli kruh.

Povećava se razina šećera u krvi

Bijeli kruh je hrana s visokim udjelom ugljikohidrata. Zapravo, ugljikohidrati su glavni sastojak ove namirnice. Naime, prema podacima objavljenim u časopisu Diabetes Care, bijeli kruh ima glikemijski indeks (GI) 75, što je jako visoko, s obzirom na to da je najviša ocjena 100, a to je zapravo čista glukoza.

VEZANE VIJESTI

Glikemijski indeks mjera je koja pokazuje koliko neka hrana može povećati razinu šećera u krvi. Usporedbe radi, kruh od cjelovitih žitarica ima GI 53, a hrana bogata vlaknima poput slanutka je tek na 28. mjestu.

Možete se udebljati

Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim udjelom GI, poput kruha, dovodi do povećanja tjelesne težine i povećanog rizika od dijabetesa, dok prehrana koja sadrži hranu s niskim udjelom GI može pomoći u smanjenju tjelesne težine i kontroli metabolizma glukoze i inzulina.

Možete iskusiti ‘moždanu maglu’

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, među 1.230 osoba između 70 i 89 godina starosti, osobe s najvećim unosom hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha, imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti kognitivna oštećenja ili demenciju u usporedbi s onima koji su jeli manje ugljikohidrata.

I dalje ćete osjećati glad

Bijeli kruh nema puno zasićenih makronutrijenata koji služe za isključivanje hormona gladi, zbog čega se možete osjećati kao da trebate jesti više kako biste zadovoljili apetit. Primjerice, studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da su sudionici koji su jeli bijeli kruh konzumirali 500 kalorija više pri sljedećem obroku u usporedbi s onima koji su imali kruh od cjelovitih žitarica.

Možda ćete dobiti neke prijeko potrebne hranjive sastojke

No, nisu svi sastojci u bijelom kruhu loši. Iako je bijeli kruh vrlo rafiniran i lišen mnogih prirodnih hranjivih sastojaka, proizvođači dodaju neke od tih hranjivih sastojaka, uključujući željezo, folnu kiselinu, riboflavin, tiamin, niacin i ponekad kalcij, piše Eat this. Iako su to ključne hranjive tvari i dobre su za vaše tijelo, nemojte se oslanjati samo na kruh kao na jedini izvor ovih hranjivih tvari.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar