Što trebate znati o simptomima BA.4 i BA.5 varijanti omikrona

Zdravlje 20. lis 202216:35
Izvor: Pexels / Ilustracija

Varijante omikrona BA.4 i BA.5 postale su najčešće vrste covida-19. Simptomi nisu puno drugačiji od omikrona ili drugih vrsta covida, ali se puno brže šire.

Ove dvije nove varijante uzrokovale su većinu slučajeva covida u ovoj godini prema podacima Centra za kontrolu bolesti i prevenciju. Samo varijanta BA.5 uzrokovala je 81 posto slučajeva zaraze u listopadu, piše Health.com.

vezana vijest

Varijante BA.4 i BA.5 uglavnom uzrokuju simptome slične prehladi kao što je temperatura, kašalj, bol u grlu, curenje nosa i umor te probleme s disanjem, navode stručnjaci.

Od simptoma se još može pojaviti bol u mišićima i proljev dok su gubitak mirisa i okusa rijetki simptomi kod oboljelih od ovih varijanti.

S obzirom na to da su simptomi blaži, mogu se liječiti kod kuće pa u ovom trenutku, kako navode stručnjaci, nije zabilježen porast hospitalizacije i smrtnih slučajeva.

Međutim, bilježi se porast broja zaraženih zbog brzog širenja virusa.

Stručnjaci smatraju da se upravo zbog blagih simptoma ove varijante puno brže šire jer ljudi ne znaju da su zaraženi virusom, već smatraju da je riječ o alergiji ili prehladi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar