Stručnjaci otkrili najčešće načine zaraze koronavirusom u vrijeme cjepiva

Zdravlje 15. stu 202114:04 > 14:22
Izvor: Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Gotovo dvije godine od početka pandemije možda mislite da ste već postali eskpert u izbjegavanju virusa. No, uz delta plus varijantu, cjepiva, booster dozu i povratak normalnom životu, oprez ne treba izostati.

Kad se svemu pridoda zamor informacijama i pandemijom kao takvom, nije nevjerojatno da čovjek povremeno spusti gard, popusti kočnice i na trenutak se prestane pridržavati mjera. To je posebno vjerojatno zimi kad više boravimo u unutrašnjim prostorima, a virus ima bolje uvjete za širenje.

Znanstvenici i stručnjaci otkrili su najčešće načine zaraze u vrijeme kad je cjepivo široko dostupno.

Od cijepljenih osoba iz kućanstva

Nova istraživanja pokazuju da i potpuno cijepljene osobe mogu širiti koronavirus osobama s kojima žive. Studija objavljena u Lancetu, a provedena u Velikoj Britaniji, pokazuje da potpuno cijepljeni bez simptoma imaju 38% šanse prenijeti koronavirus necijepljenim članovima kućanstva te 25% šanse prijenosa potpuno cijepljenima.

Niste primilil booster dozu

Učinkovitost cijepiva protiv covida-19 s vremenom pada, a jedna je studija otkrila da je učinkovitost Pfizerovog cjepiva od proljeća do jeseni pala sa 94% na 70%. No, sva cjepiva i dalje su visoko učinkovita u sprečavanju teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Zato, ako spadate u skupinu koja može primiti booster dozu, pojačajte svoj imunitet.

Pogrešno nosite masku

Nemojte zaboraviti da maska mora pokrivati nos i usta kako bi bila učinkovita. Ako je stavite ispod nosa, vrlo lako možete prenijeti virus, ali se i zaraziti. CDC preporuča i ove korake kako biste bili sigurni da nosite masku kako treba:

1. Operite ruke prije nego što stavljate masku.

2. Masku stavite oko ušiju ne dodirujući vrat ili čelo.

3. Ne dirajte masku iznutra.

Nosite tanku platnenu masku

Platnene maske, čini se, daju osjećaj sigurnosti koji i nije toliko realan. Stručnjaci zbog mutacije virusa preporučuju nošenje kvalitetnije, medicinske maske jer su istraživanja dosad pokazala da filtriraju oko 95% čestica virusa dok platnena maska filtrira tek 37%.

Na aerodromu

Covid potvrde omogućile su putovanja i veći protok ljudi, no na aerodromu i u avionu treba biti posebno oprezan. Rizik je veći u dugačkim redovma na aerodromima gdje su ljudi u bliskijem i duljem kontaktu, a osim toga izmjenjuju se dokumenti, dodiruju površine… Na ovakvim mjestima nosite masku i držite razmak gdje god je to moguće, piše Eat This.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar