Stručnjaci razbijaju mitove o bolesti od koje u reproduktivnoj dobi boluje oko 10% žena

Zdravlje 07. pro 202306:56 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Globalno oko 10% žena u reproduktivnoj dobi boluje od endometrioze. U nekim slučajevima, ovisno o položaju tkiva, problemi s plodnošću mogu nastati zbog endometrioze. Osim toga, endometrioza se može manifestirati u različitim organima ili oko njih, uključujući pluća.

Što je endometrioza? Riječ je o kroničnoj bolesti u sklopu koje se tkivo sluznice koje oblaže maternicu (endometrij) nalazi na različitim mjestima u tijelu, a na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, prenosi Kreni Zdravo!.

Iako je iznimno rijetka, može se pojaviti i kod muškaraca. Različiti simptomi stanja često dovode do odgođene dijagnoze. Čimbenici rizika uključuju obiteljsku povijest endometrioze, rani početak menstruacije, obilne ili produljene mjesečnice i kratke menstrualne cikluse.

Dijagnosticiranje endometrioze obično uključuje laparoskopsku operaciju pod anestezijom. Mogućnosti liječenja kreću se od upravljanja simptomima hormonskom terapijom ili ublažavanjem boli do operacije u teškim slučajevima. Međutim, ne postoji poznati lijek za endometriozu.

Kako bi se razbili mitovi vezani uz endometriozu, uzete su u obzir spoznaje dr. Barbare Stegmann, kliničke voditeljice u Organonu, i dr. Carly King, licencirane naturopatske liječnice za Medical News Today.

Ozbiljnost mjesečnica

Iako endometrioza može dovesti do obilnih i bolnih mjesečnica, to nije univerzalno slučaj. Bol se može manifestirati na različite načine, a pojedinci bi se trebali posavjetovati s liječnikom u slučaju brige.

Trudnoća kao lijek

Trudnoća ne liječi endometriozu, iako hormonske promjene tijekom trudnoće mogu utjecati na simptome. Istraživanja pokazuju različite ishode za žene s endometriozom tijekom trudnoće.

Histerektomija kao lijek

Iako histerektomija može ublažiti simptome, ona ne jamči izlječenje jer se endometrioza može ponoviti ili ustrajati u drugim područjima izvan maternice.

Endometrioza pogađa samo ženske reproduktivne organe

Endometrioza prvenstveno zahvaća zdjelicu, ali se može razviti bilo gdje u tijelu, uključujući pluća i mozak.

Uvijek je bolna

Iako većina žena s endometriozom prijavljuje kroničnu bol u zdjelici, moguće je dobiti dijagnozu bez osjećaja boli. Jačina boli varira, a neke mogu imati uznapredovalu endometriozu bez primjetne boli.

Menopauza je zaustavlja

Menopauza ne zaustavlja endometriozu općenito, a stanje se može razviti čak i nakon prestanka menstruacije. Preporučuje se potražiti stručni savjet za bolove povezane s endometriozom u postmenopauzi.

Uzrokuje neplodnost

Iako se 30 do 50 % žena s endometriozom može suočiti s problemima plodnosti, to nije jednako automatskoj dijagnozi neplodnosti. Uspjeh u začeću varira, a liječničko vodstvo je ključno.

Uzrokuje je pobačaj

Ne postoji činjenična osnova koja povezuje pobačaj s endometriozom. Uzrok stanja ostaje nepoznat, ali sugeriraju se genetski čimbenici.

Kontracepcijske pilule liječe endometriozu

Kontracepcijske pilule ne liječe endometriozu, ali mogu ublažiti simptome regulacijom hormona. Za liječenje se koriste različiti lijekovi, uključujući lijekove protiv bolova i novije opcije koje je odobrila FDA.

Uzrokuju je visoke razine estrogena

Visoke razine estrogena ne uzrokuju endometriozu. Dok lijekovi za blokiranje estrogena mogu ublažiti simptome, istraživanje ukazuje na složen odnos između estrogena, aktivnosti imunološkog sustava i razvoja endometrioze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!