Stručnjaci upozoravaju: Ovo je piće od kojeg se najbrže stari

Zdravlje 26. pro 202211:39 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ljudi su oduvijek željeli izgledati mlađe, stoga je važno obratiti pozornost na posljednja istraživanja koja pokazuju da postoji jedno piće od kojeg možete brže ostarjeti.

Kada je riječ o starenju, nema goreg pića od gaziranog pića zaslađenog šećerom. Poznato je da redovito ispijanje ovih pića dovodi do povećanja rizika od debljanja i određenih bolesti, a istraživanja pokazuju da čak može utjecati na vaše tijelo na staničnoj razini. Sve to pridonosi nezdravijem i bržem starenju, prenosi Eatthis.

“Redovita konzumacija zaslađenih pića može vas u konačnici izložiti riziku od raznih bolesti poput pretilosti, bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i ostalih”, kaže Amy Goodson, autorica knjige The Sports Nutrition Playbook i članica stručnog liječničkog odbora. “Budući da rizik od ovih bolesti automatski raste kako starimo, dodavanje prekomjerne količine šećera u jednadžbu starenja ne pomaže”, dodala je.

Gazirani sok može povećati rizik od bolesti, ali također može negativno utjecati na stanice vašeg tijela. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u American Journal of Public Health, slatka pića mogu uzrokovati prerano starenje na staničnoj razini.

Kako bi proveli svoju studiju, istraživači sa kalifornijskog sveučilišta San Francisco (UCSF) ispitali su podatke 5309 odraslih Amerikanaca u dobi između 20 i 65 godina bez povijesti kardiovaskularnih bolesti, čije su informacije prikupljene kao dio Nacionalnog ispitivanja zdravlja i prehrane iz 1999. do 2002. godine.

“Redovita konzumacija gaziranih pića zaslađenih šećerom može utjecati na razvoj bolesti, ne samo opterećujući tjelesnu metaboličku kontrolu šećera već i ubrzanim staničnim starenjem tkiva”, objasnila je viša autorica studije dr. Elissa Epel, profesorica psihijatrije na UCSF-u.

Također, istraživanje iz 2021., objavljeno u Current Nutrition Reports, pokazalo je da je konzumacija pića zaslađenih šećerom, poput gaziranih sokova, povezana s promjenama crijevnih bakterija i crijevne mikrobiote, upalom i oksidativnim stresom, a svi su oni povezani s preranim starenjem. Autori te studije imali su jednostavnu preporuku za ublažavanje ovih učinaka – zamijenite gazirani sok zdravijim pićem kad god to možete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!