Stručnjak otkrio kako podgrijati hranu, da izbjegnete trovanje

Zdravlje 25. ruj 202310:48 0 komentara
Unsplash

Prakticiranje kuhanja s ostatcima je odličan način da uštedite novac i smanjite količinu bacanja hrane, što je posebno važno budući da ljudi diljem svijeta stvaraju znatan otpad od hrane.

No, važno je znati da podgrijavanje hrane nosi svoje potencijalne opasnosti, kako su na svojoj koži nedavno osjetili studenti koji su konzumirali tjesteninu ostavljenu na sobnoj temperaturi, što ih je dovelo do ozbiljnih problema s jetrom i pankreasom.

Pod nazivom “Sindrom pržene riže” krije se opasnost od trovanja hranom koja se javlja kada podgrijavamo suhu hranu poput krumpira, tjestenine i riže. Ovaj tip hrane može sadržavati bakteriju poznatu kao Bacillus cereus, koja proizvodi toksine kada se grije i ostavlja predugo vremena na sobnoj temperaturi, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan iskusni kuhar podijelio je ključni savjet kako se zaštititi od ovakvih rizika. “Naučio sam slijediti pravilo 40, 140, 4. To znači da, ako hranu ostavite da stoji između temperatura od 4,4 °C i 37,8 °C (40 i 140 Fahrenheita) više od četiri sata, trebali biste je izbjegavati. Ovo je praksa koju se preporučuje i restoranima kako bi očuvali sigurnost hrane.”

Jon Kung, profesionalni kuhar iz Detroita, koji broji 1,7 milijuna pratitelja na svom TikTok kanalu, gdje dijeli svoje kuharske savjete i recepte, naglasio je da se rizik od trovanja hranom povećava što duže podgrijavate hranu unutar temperature od 40 do 140 stupnjeva Fahrenheita. Napomenuo je da, iako vlastito zdravlje igra ulogu u osjetljivosti na ovakve rizike, trebali bismo biti svjesni opasnosti, piše Mirror.

Mnogi su se iznenadili kad su shvatili ozbiljnost ovog pravila. Jedna osoba je izjavila: “Ne znam kako sam preživio. Moji roditelji su često kršili ovo pravilo tijekom mojeg djetinjstva.” Druga je primijetila: “Izgleda da današnji hladnjici bolje podnose čuvanje toplih namirnica.”

Neki su se pitali hoće li se hrana ohladiti prije nego je stavite u hladnjak, a na to je Kung odgovorio: “Današnji hladnjici zapravo su sposobni podnijeti relativno toplu hranu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.