Studija: Slanina je povezana s većim rizikom od razvoja demencije

Zdravlje 25. ožu 202119:56
slanina, špek, jaja, doručak
Izvor: Unsplash/ilustracija

Novo istraživanje pokazuje da ne bi trebali prekomjerno jesti slaninu jer je konzumacija suhomesnatih proizvoda povezana s većim rizikom od razvoja demencije.

Slanina je hrana koji brojni obožavaju, no nova studija koja je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition sugerira da postoji veza između slanine, hrane koja ima visok udio masti i natrija i kognitivnih problema.

VEZANE VIJESTI

Studija je obuhvatila gotovo 500.000 ljudi u dobi između 40 i 69 godina, a istraživanje je trajalo četiri godine. Istraživači su otkrili da pojedinci koji pojedu 25 grama prerađenog mesa svaki dan imaju 44% više šansi za razvoj demencije.

Treba napomenuti da su i neke druge studije istraživale negativne učinke suhomesnatih proizvoda, prenosi Eat this. Redovita konzumacija suhomesnatih proizvoda povezana je s kardiovaskularnim problemima, problemima s krvnim tlakom, a ova nova studija navodi da suhomesnati proizvodi povećava rizik od razvoja demencije.

No, ova studija otkrila je i jednu dobru vijest. Naime, iako je slanina povezana s rizikom od razvoja demencije, prehrana koja je uključivala neprerađeno crveno meso, poput odreska, taj je rizik smanjila za oko 10%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar