Vitamin sunca bi mogao pružiti jaku podršku prirodnom obrambenom sustavu.
Vitamin D je esencijalni nutrijent, a stotine aktualnih medicinskih studija pokazuju da ova moćna tvar ima iznimno velik potencijal kao zaštita protiv bolesti poput raka, srčanog udara, dijabetesa, demencije…
Neophodan je u organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcija i izgradnju zdravih kostiju, a ima i pozitivan utjecaj na imunološki sustav i druge stanične procese. Može se reći da on ima tri središnje funkcije: regulira imunološki sustav (obrambene sposobnosti tijela), regulira rast stanica (što je pogotovo važno kada su u pitanju maligne bolesti, ali i liječenje kožnih oboljenja, poput ekcema i psorijaze) te regulira hormonalnu ravnotežu.
Sada je nova studija donijela nove podatke, a oni otkrivaju da se oni koji uzimaju suplemente vitamina D vrlo rijetko susreću s dijagnozom autoimunih bolesti.
Kako su ovaj vitamin i esencijalne masne kiseline pokazale da smanjuju upalne procese dok jačaju imunitet, medicinski tim je skupio grupu ljudi (25 800 odraslih osoba) koje su imale oko 67 godina. Sudionici su dnevno morali uzimati suplement vitamina D koji je sadržavao oko 2000 IU, kao i suplement omega 3 masnih kiselina – 1000 miligrama. Neki od sudionika su primili placebo. Kroz idućih 5 godina od sudionika se tražilo da prijave ako se kod njih razvila koja autoimuna bolest, stanje kada imunološki sustav napada stanice koje su zdrave, tkiva i organe, a uključuju bolesti poput psorijaze, artritisa, reume, bolesti štitnjače..
Rezultati studije su objavljeni u magazinu BMJ i otkrili da je grupa koja je uzimala vitamin D imala smanjenu stopu dijagnoze autoimune bolesti za 22 posto.
“Veliko je uzbuđenje imati ove podatke za ovaj netoksičan suplement koji može prevenirati ozbiljna stanja. Ovo je prvi pravi dokaz koji govori da dnevna doza vitamina D može smanjiti pojavnost autoimunih bolesti“, ističe dr. Karen Costenbader, jedna od autorica studije.
Kako do vitamina D?
Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Prema riječima nutricionistice Amy Gorin, smanjeno izlaganje suncu je uobičajen faktor manjka vitamina D.
“Najbolji način za njegov unos je direktno izlaganje suncu što je znatno teže tijekom zimskih mjeseci. Osobe koje imaju tamniju kožu su u riziku jer imaju više melatonina, pigmenta koji smanjuje mogućnost tijela da procesuira vitamin D iz sunca“, dodaje.
Ipak, uz uzimanje suplemenata, Gorin ističe da su tri namirnice ipak najbogatiji izvor ovog vitamina, a prvo će istaknuti masnu ribu. Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrva ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D. Filet lososa koji teži 85 grama sadrži oko 447 IU vitamina D, a usporedbe radi, ista količina tune iz konzerve sadrži 154 IU. Tu dolaze na red gljive koje mogu ponuditi u jednoj porciji i do 335 IU vitamina D. Treća namirnica je ustvari napitak – kravlje mlijeko, kao i sojino mlijeko te može nuditi u jednoj šalici oko 120 IU ovog vitamina.
Sunčev vitamin također potražite u soku naranče (koji je često obogaćen vitaminom D), žutanjcima, jetricama (85 grama goveđih jetrica sadrži 50 UI) i margarinu, prenosi Ordinacija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!