Test osjeta mirisa može pokazati manjka li vam vitamina D

Zdravlje 08. velj 202209:39 > 10:08 0 komentara
Shutterstock

Vitamin D neophodan je za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Uobičajeni simptomi manjka vitamina D

Vitamin D spada u skupinu vitamina topljivih u mastima. Potreban je za normalno funkcioniranje organizma. Primarna funkcija vitamina D je apsorpcija kalcija, zaštita kostiju, mišića i zdravlja srca. Pa iako je esencijalan za normalno funkcioniranje organizma, mnogi ljudi imaju manajk ovog vitamina, prvenstveno zbog toga što nije toliko prisutan u hrani. Naime, najviše vitamina D dobivamo iz sunčevog svjetla.

Manjak ovog važnog vitamina može dovesti do raznih bolesti, a jedan od načina da provjerite nedostaje li vam vitamina D ima veze s testom njuha.

Simptomi manjka vitamina D povezani s mirisom

Oni koji imaju nedostatnu količinu vitamina D u krvi s godinama će imati slabiji osjet okusa i njuha. Rane simptome teško je zamijetiti s obzirom na to da nastupaju veoma sporo. U studiji objaljenoj 2020. u časpopisu “Nutrients”, stručnjaci su uspjeli utvrditi vezu između manjka vitamina D i gubitka okusa i mirisa. Gubitak mirisa definira se kao neuspjeh u pravilnom identificiranju šest ili više različitih mirisa, dok se gubitak okusa definira kao neuspjeh u identificiranju kinina ili natrijevog klorida.

Što kaže studija?

Istraživači su otkrili da ljudi kojima manjka vitamina D imaju 39 posto veće šanse da će kasnije u životu imati teškoća s poremećajem mirisa i okusa. Zaključak studije je da vitamin D može imati značajnu ulogu s oštećenjem osjeta mirisa u kasnijoj dobi.

Koliko vremena trebate provesti na suncu?

Preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti, piše HZJZ. Vitamin D možete dobiti provođenjem vremena na suncu jer ga ljudska koža stvara korištenjem sunčevih ultravioletnih zraka. Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci dovoljno je biti 10 do 20 minuta na suncu, dok je zimi potrebno biti vani barem dva sata, piše TimesOfIndia.

Izvori vitamina D

– špinat
– kelj

– grah
– soja
– riba (sardine, losos,…)
– jetra

– žumanjak jajeta

HZJZ preporučuje izlazak i aktivnosti na otvorenom, redovitu tjelovježbu, odgovarajuću pravilnu i uravnoteženu prehranu te konzumaciju dodataka prehrani (od listopda) s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno na više.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!