Toplinski udar i sunčanica nisu bezazleni, prepoznajte simptome na vrijeme

Zdravlje 01. kol 202217:22 0 komentara
toplinski val, vrućina, visoke temperature, ljeto, dehidracija
REUTERS/Stephane Mahe/ilustracija

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera, piše Živim.hr.

vezana vijest

Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Toplinski udar

Toplinsjki udar najteža je posljedica ljetnih vrućina, a simptomi su jaka glavobolja, mučnina i vrtoglavica, visoka tjelesna temperatura, crvena koža (bez znojenja) i gubitak svijesti. Potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

Sunčanica

Sunčanica je termoregulacijski poremećaj koji nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno utjecaju sunčeve topline. Tijelo će u tom trenutku pokušati rashladiti mozak, na način da se što više hladne krvi uputi u glavu. Riječ je opasnoj kombinaciji dehidracije i pregrijavanja tijela.

Posljedica je da žilice u mozgu nabreknu i mozak natekne od relativno naglog povećanja volumena. Simptomi ovakve pojave su jako slični potresu mozga i nisu bezazleni.

Simptomi su najčešće suha koža uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica, a uskoro slijede zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost.

U najtežim slučajevima osoba je omamljena, raširenih zjenica, a može se i onesvijestiti. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo. Osobu treba što prije smjestiti u hladovinu i postupno je rashlađivati kao i kod toplinskog udara. Sunčanici su osobito podložna djeca i starije osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!