Tri stvari koje morate reći svojem liječniku u vezi KOPB-a

Zdravlje 02. svi 202208:54 > 09:37
Yui Mok / PA Images / Profimedia

Borba s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB-om) može biti izazovna i teška i vrlo je važno izgraditi dobar odnos sa svojim liječnikom.

Bolujete li od KOPB-a, vjerojatno redovno odlazite na preglede. Zaduha, problemi s disanjem, ostanak bez daha, sve su to uobičajeni problemi s kojima se susreću bolesnici. Međutim, stručnjaci upozoravaju da treba obratiti pažnju i na neke druge simptome.

Ovo su tri simptoma na koja trebate obratiti pažnju i svakako ih spomenuti svojem liječniku na idućem pregledu.

1. Nekontrolirani simptomi KOPB-a

Kronična opstruktivna plućna bolest može uzrokovati ozbiljne probleme ako se ne liječi kako treba. Primjerice, razne respiratorne infekcije, probleme sa srcem, rak pluća, visoki krvni tlak, depresiju itd.

Uvijek upozorite doktora ako vam se pogoršalo disanje, ako ne možete doći do daha, jako kašljete ili iskašljavate sluz, posebno ako se držite propisanih lijekova.

2. Problem s pridržavanjem propisane terapije

Liječenje KOPB-a znači da se morate držati onoga što vam je propisao liječnik. Također, od velike je važnosti prestanak pušenja – to je jedini način da se KOPB zaustavi i da se se bolest ne pogoršava.

Naravno, to nije lako ako osjećate nuspojave ili se plan oporavka ne poklapa s vašim životnim stilom. Budite iskreni s liječnikom o svojim problemima, da ne možet prestati pušiti ili zašto se ne možete pridržavati plana liječenja, i zajedno ćete sigurno pronaći rješenje.

3. Promjene u raspoloženju

Bitka s kroničnim stanjima je uvijek teška i uobičajeno je da pacijenti osjećaju stres, tjeskobu i depresiju. Prema istraživanju oko 40 posto ljudi, koji boluju od KOPB-a, osjećaju neki oblik depresije.

Nasreću, postoje brojni mehanizmi koji se mogu iskoristiti i pomoći vam u emocionalnoj borbi života s KOPB-om, od lijekova do meditacije.

Život s KOPB-om nekad može biti težak i kompliciran, no zato je posebno važno imati iskren i povjerljiv odnos sa svojim liječnikom, piše CNN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar