U Hrvatskoj već dugo ne možete kupiti živin toplomjer, potražili smo objašnjenje

Vijesti 08. ožu 202308:36 6 komentara
Pexels / Photo by Polina Tankilevitch

Sigurno ste barem jednom čuli nekoga da tvrdi kako ne postoji bolji toplomjer od onog sa živom. Ako tu i tamo putujete preko granice, u Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju, sigurno vas je netko i molio da mu donesete živin toplomjer.

Toplomjeri koji se proizvode danas precizni su, sigurni, moderni, čak i ne izgledaju loše, ako je to nekome važno.

Vjerojatno ne postoji smisleno objašnjenje za činjenicu da je živin toplomjer i dalje toliko popularan i da neki ljudi vjeruju samo njemu. Kratkom pretragom na Googleu došli smo do zaključka da je živin toplomjer (bio) toliko omiljen i iz razloga što daje precizne rezultate pri mjerenju visokih temperatura. Ipak, nije sve ružičasto pa tako, toplomjeri za živom imaju i mane: nisu precizni kod mjerenja niskih temperatura, opasni su ako se toplomjer razbije i živa iscuri iz njih, a i treba im dosta vremena da daju rezultat mjerenja.

Jedna od stvari zbog kojih se probudila nostalgija za ovim (potencijalno opasnim) alatom je vjerojatno i činjenica da ga u hrvatskim ljekarnama više ne možemo kupiti. Kako još uvijek ima onih koji ne vjeruju u to, situaciju smo provjerili u tri ljekarne u zapadnom dijelu glavnog grada. U sve tri dočekao nas je isti odgovor: “Ne prodajemo to već godinama.”

Image by Adriano Gadini from Pixabay

Zašto su povučeni toplomjeri sa živom?

Zbog čega živinog toplomjera u hrvatskim ljekarnama nema, pitali smo HALMED.

“Europskim zakonodavstvom je u Europskoj uniji od 1. lipnja 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu uporabu. S obzirom na to da se Uredbe EU-a kojima je uvedena ova odluka primjenjuju izravno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Republici Hrvatskoj danom pristupanja EU-u.

Navedena zabrana se odnosila na sve nove medicinske proizvode, ali i na one koji su se u tom trenutku nalazili u distribucijskom lancu (veleprodajama, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama). Zabrana se nije odnosila na proizvode koji su već u uporabi”, pojašnjavaju iz HALMED-a. Dodaju i kako “predmetnim zakonodavstvom proizvodi sa živom nisu proglašeni štetnim niti opasnim za zdravlje korisnika nego je namjera smanjiti prisutnost žive u okolišu”.

Tada je, prema podacima HALMED-a, provedeno i povlačenje svih medicinskih proizvoda koji sadrže živu iz prometa, uz zahtjev da se stave u karantenu i zbrinu sukladno važećim zakonskim propisima, pojašnjavaju iz HALMED-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare