Ulje čajevca: Ubija (korona)viruse, ali na jednu stvar morate paziti

Zdravlje 25. sij 202112:20 > 12:21
Esencijalna ulja
Izvor: N1

Ulje čajevca je eterično ulje koje se dobiva od listova zimzelene biljke koja raste u Australiji. Ovo ulje poznato je po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim svojstvima kao i po višestrukoj primjeni.

Koristi se za liječenje akni, atletskog stopala, gljivica na noktima i ugriza insekata, a nalazi se i u brojnim kozmetičkim i preparativnim proizvodima.

Za što je sve dobro ulje čajevca?

Ulje čajevca ima široku primjenu zbog kemikalija koje se u njemu nalaze. Važno je paziti da se ovo ulje ne koristi samo, već da se miješa s još nekim baznim uljem kako bi se ublažilo, a ne smije se ni pretjerivati s količinom stavljanja ulja na kožu.

Ulje čajevca može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili ljekarnama, a cijena je oko 65 kuna za 10 mililitara, ovisno o proizvođaču. Evo za što je sve dobro ulje čajevca:

1. Kožni problemi

Ulje čajevca se koristi u borbi protiv akni jer smanjuje crvenilo i upalu, ali i ubija bakterije. Također, ovo ulje može pomoći kod mnogih kožnih oboljenja. Ovdje se koristi ulje čajevca pomiješano s drugim biljnim uljem u omjeru pola-pola.

2. Gljivice na noktima

Kod gljivica na noktima ulje čajevca pomaže zbog svojih antigljivičnih svojstava. U ovom slučaju se može koristiti ulje čajevca samostalno i to tako da se stavi samo nekoliko kapljica ili se može pomiješati s kokosovim uljem te nanijeti na zahvaćeno područje. Važno je nakon nanošenja dobro oprati ruke kako se gljivice ne bi širile dalje po tijelu.

3. Perut

Također, ulje čajevca dobar je saveznik u borbi protiv peruti. Tako će korištenje šampona u koje se doda nekoliko kapi čajevca već nakon četiri tjedna pokazati rezultate. Svoje djelovanje ulje čajevca može zahvaliti kemikalijama koje sadrži, a koje ubijaju bakterije i gljivice, kao i viruse te smanjuju alergijske reakcije te upalu.

4. Gljivice u rodnici i uši u kosi

Osim toga, ulje čajevca se koristi i kod nekih ženskih problema, kao što su upala rodnice ili pak pojava Candide albicans, odnosno gljivica. Ulje čajevca se pokazalo i kao vrlo djelotvorno u uklanjaju uši iz kose.

5. Dezinficijens

Ulje čajevca je u kombinaciji s alkoholom i aloe vera gelom odličan dezinficijens koji se može nanijeti na ruke i koji ubija bakterije i viruse kao što je koronavirus. Ulje čajevca dodano u difuzor može dezinficirati prostor, samo pazite da ne stavite više od nekoliko kapi.

Također, može poslužiti i kao sredstvo za čišćenje tako da se pomiješa 20 kapi ulja čajevca sa šalicom vode i pola šalice octa. Ova mješavina se stavi u bocu s raspršivačem i koristi se za čišćenje površina.

Na što treba paziti kod upotrebe čajevca?

Čajevac u određenim slučajevima može biti opasan te može izazvati suhoći ili osip na koži. Upravo zato je važno čajevac uvijek koristi zajedno s nekim drugim baznim uljem kao što je maslinovo ili pak kokosovo ulje.

Također, ulje čajevca ne smije se uzimati oralno u velikim količinama jer je izuzetno otrovno i može izazvati ozbiljne posljedice, kao što su zbunjenost, halucinacije, povraćanje, nemogućnost kretanja, osip ili čak komu.

Koje su nuspojave?

Kod nekih ljudi će nanošenje čajevca na kožu izazvati probleme kao što su: iritacija kože, alergijski osip, svrbež, osjećaj peckanja i žarenja, crvenilo i isušenost kože. Ipak, ako se koristi pravilno i u umjerenim količinama, ulje čajevca može pokazati rezultate već nakon nekoliko dana.

Važno je ulje čajevca udaljiti od djece jer ako ga progutaju, ono može biti pogubno. Osim toga, ulje čajevca se ne smije koristiti ni mazati na dlakama životinja jer može izazvati poremećaje živčanog sustava. Opasno može biti i za korištenje kod mladih u pubertetu jer može utjecati na hormone.

Zaključak

Ulje čajevca ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje i upravo zato se može koristiti za razne probleme. Ipak, treba paziti da se uvijek prije korištenja nanese na malu površinu kože kako bi se vidjelo hoće li izazvati iritaciju, ali i da se uvijek razrijedi s drugim biljnim uljem.

Prvi rezultati vidjet će se nakon samo nekoliko dana korištenja, a ulje čajevca odlično je za borbu protiv akni, kožnih oboljenja, peruti, gljivica na noktima te je i odličan dezinficijens koji se može koristiti za čišćenje prostora, ali i za dezinficiranja ruku i ubijanja koronavirusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar