Ultrazvuk dojke: Kome je potreban, kako izgleda i kolika je cijena pregleda?

Zdravlje 14. svi 202116:10
Pixabay/ilustracija

Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne valove koji stvaraju sliku, a ultrazvuk dojke služi kako bi se otkrili tumori ili druge abnormalnosti u dojkama.

Ultrazvuk ne zrači i potpuno je siguran za trudnice i majke koje doje, a primjenjuje se najčešće kod osoba do 40. godine života. Prvi ultrazvuk trebalo bi napraviti između 25. i 30. godine i nakon toga ga ponavljati jednom godišnje.

Kada je potreban ultrazvuk dojke?

Kada si žene ili muškarci napipaju kvržicu na dojkama ili oko nje izvođenjem samopregleda, potrebno je prvo otići liječniku koji će dalje preporučiti ultrazvuk dojki. Ultrazvukom se može otkriti što je točno ta kvržica, koliko je velika i radi li se o opasnoj tvorevini. Odnosno, može se otkriti je li u pitanju cista ili tumor. Kako bi se utvrdilo radi li se o kancerogenoj tvorevini potrebno je napraviti biopsiju tkiva u dojkama i poslati na analizu. Ultrazvuk ne može otkriti rak dojke, ali njime se ipak može utvrditi kako se radi o tvorevinama koje mogu upućivati na rak i samim time je to jedna od metoda ranog otkrivanja raka dojke.

Kod koga se primjenjuje ultrazvuk?

Ultrazvuk ne zrači i upravo zato je potpuno siguran za trudnice i dojilje, kao i za osobe mlađe od 25 godina, ali i za žene koje imaju implantate u grudima. Ultrazvuk zbog toga nije rizičan pregled. Pregled izgleda tako da se na dojke stavi proziran gel te se sonda pomiče kružnim pokretima površinom lijeve, a potom i desne dojke. Kroz sondu se odašilju valovi koji prolaze po tijelu i nailaze n prepreke te se onda vraćaju u sondu i stvara se prikaz valova na računalu na kojem se promatra stanje.

Pregled ultrazvukom kod žena najbolje je napraviti u prvih deset dana menstrualnog ciklusa kada hormoni nisu toliko izraženi kao prije same menstruacije.

Ultrazvuk se dakle radi kod:

  • pojave promjena na dojkama ili bradavicama
  • žena mlađih od 25 godina
  • osoba koje su napipale kvržicu
  • trudnica i dojilja
  • osoba s obiteljskom anamnezom raka dojke

Kako izgleda ultrazvuk dojke?

Za ovaj pregled nije potrebno raditi posebne pripreme. Jedino izbjegavajte stavljanje pudera, gelova ili bilo kakvih krema na području oko dojki jer to može utjecati na konačnu sliku.

Kada dođete na sam pregled, liječnik može postaviti nekoliko pitanja, a potom ćete leći na leđa. Liječnik zatim stavlja sondu na gelom namazano područje dojke. Možda ćete u nekoliko navrata morati zadržati dah. Pregled ultrazvuka traje od deset do dvadeset minuta i nije nimalo bolan. Nakon pregleda se jednostavno obriše papirnatim ručnikom gel s dojki i to je to.

Rezultati ultrazvuka

Radiolog će iščitati nalaze i dati preporuke za daljnje preglede, ako su potrebni. Možda ćete morati ići na mamografiju ili napraviti biopsiju ili jednostavno jednom godišnje odlaziti na pregled ultrazvuka kako biste pratili stanje.

Ultrazvukom dojke mogu se otkriti kalcifikati (nakupine kalcija), dobroćudne ciste, sumnjive lezije ili kompleksne ciste.

Koja je cijena ultrazvuka dojke?

Ultrazvuk dojke može se obaviti besplatno preko uputnice koju daje liječnik opće prakse, a jednako tako se može obaviti i u privatnim poliklinikama pri čemu se cijena kreće od 350 do 500 kuna, ovisno o poliklinici u kojoj se obavlja pregled.

Zaključak

Ultrazvuk dojke je bezbolan pregled kojim se mogu otkriti razne dobroćudne, ali i zloćudne tvorevine na dojkama, a on je prvi alat u otkrivanju raka dojke. Ovaj ultrazvuk ne zrači pa je pogodan za trudnice i majke koje doje, a važno ga je kod žena obaviti u prvom tjednu menstrualnog ciklusa. Pregled ne zahtjeva posebne pripreme, a samu dijagnozu postavlja radiolog te će po potrebi biti potrebno napraviti daljnje preglede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar