Umjesto lijeka za dijabetičare koji je pun nuspojava, mršavite uz ove namirnice

Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Sigurno ste čuli za lijek Ozempic koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, a neki ga koriste kao lijek za mršavljenje. Čak je došlo do nestašice tog lijeka u brojnim zemljama, pa tako i Hrvatskoj, jer se zbog objave na društvenim mrežama ideja toliko proširila da je u problem dovela osobe koje doista boluju od dijabetesa.

Videozapisi pod hashtagom #Ozempic imaju gotovo stotine milijuna pregleda na TikToku gdje se lijek promovira kao nevjerojatno učinkovit – moguće je izgubiti 40 kilograma u manje od tri mjeseca. Na tu se temu našalio čak i voditelj dodjele Oscara Jimmy Kimmel u noći dodjele nagrada prošlog tjedna.

No, koliko su nam zapravo potrebni lijekovi poput Ozempica? Mogu li ih neke namirnice zamijeniti?

Kako Ozempic djeluje?

Aktivni sastojak Ozempica je semaglutid koji djeluje tako da izaziva sitost zbog čega djeluje za mršavljenje.

Semaglutid također pomaže gušterači u proizvodnji inzulina čime joj pomaže upravljati dijabetesom tipa 2. Naše tijelo treba inzulin za premještanje glukoze (ili šećera u krvi) koju dobivamo iz hrane u stanice, kako bismo je mogli koristiti kao energiju.

Semaglutid oponaša ulogu prirodnog hormona, nazvanog GLP-1 (peptid sličan glukagonu-1) koji se normalno proizvodi kao odgovor na otkrivanje hranjivih tvari u jelu. GLP-1 dio je signala koji javljaju vašem tijelu da ste jeli i pripremaju ga na korištenje energije iz hrane.

Može li hrana pomoći?

Hranjive tvari koje pokreću lučenje GLP-1 su makronutrijenti – jednostavni šećeri (monosaharidi), peptidi i aminokiseline (iz proteina), te kratkolančane masne kiseline (iz masti, a također ih proizvode dobre crijevne bakterije).

Puno je ovih makronutrijenata u energetski bogatoj hrani, obično s visokim udjelom masti ili šećera s niskim udjelom vode. Postoje dokazi da se odabirom hrane s visokim udjelom ovih nutrijenata razine GLP-1 mogu povećati.

To znači da zdrava prehrana s visokim sadržajem hranjivih tvari koje stimuliraju GLP-1, može povećati njegovu razinu. To može biti hrana s dobrim masnoćama, poput avokada ili orašastih plodova, ili nemasni izvori proteina poput jaja.

Hrana s visokim sadržajem vlakana koja mogu fermentirati poput povrća i cjelovitih žitarica, hrani naše crijevne bakterije koje potom proizvode kratkolančane masne kiseline koje mogu potaknuti lučenje GLP-1.

Zbog toga vam dijete s visokim udjelom masti, vlaknima i proteinima mogu pomoći da se dulje osjećate sitima. To je i razlog zašto je promjena prehrane dio kontrole težine i dijabetesa tipa 2.

JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Stvari nisu tako jednostavne

Međutim, stvar nije tako jednostavna za sve. Ovo također znači da kada smo na dijeti i ograničavamo unos energetski bogatih namirnica, postajemo gladniji. A za neke ljude ta “točka” za težinu i glad može biti drugačija, piše Science Alert.

Neka su istraživanja pokazala da su razine GLP-1, osobito nakon obroka, niže kod pretilih osoba. To može biti posljedica smanjene proizvodnje GLP-1 ili povećane razgradnje. Receptori koji ga otkrivaju također mogu biti manje osjetljivi ili može postojati manje receptora.

To bi moglo biti zbog razlika u genima koji kodiraju GLP-1, receptorima ili dijelovima putova koji reguliraju proizvodnju. Ove genetske razlike, naravno, ne možemo promijeniti.

Je li Ozempic lakše rješenje?

Premda i dijeta i lijekovi mogu djelovati, oboje ima svoje prednosti i nedostatke.

Lijekovi poput Ozempica mogu imati nuspojave uključujući mučninu, povraćanje, proljev i probleme s drugim organima.

Osim toga, kada ga prestanete uzimati, osjećaji potisnutog apetita počet će nestajati i počet ćete ponovno osjećati glad. Ako ste brzo smršavjeli, mogli biste se osjećati još gladniji nego prije.

Promjene u prehrani nose mnogo manje rizika u smislu nuspojava, ali će za rezultate trebati više vremena i truda.

U našem užurbanom modernom društvu troškovi, vrijeme, vještine, pristupačnost i drugi pritisci također mogu biti prepreka zdravoj prehrani, osjećaju sitosti i razinama inzulina.

Također je važno zapamtiti da je težina samo jedan segment jednadžbe zdravlja. Ako suzbijete apetit, ali prakticirate prehranu bogatu prerađenom hranom s malo mikronutrijenata, mogli biste izgubiti na težini, ali kratkoročno i s lošim posljedicama za zdravlje.

Stoga je potrebno poboljšati prehranu, bez obzira na korištenje lijekova ili gubitak težine, za stvarno poboljšanje zdravlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.