Upala mjehura kod djece: Uzrok, simptomi i kada morate posjetiti doktora?

Lifestyle 20. ruj 202115:20 > 15:50
Izvor: Photo by Picsea on Unsplash

Djeca su često bolesna. Jedna od bolesti koja se kod njih može pojaviti je i upala mjehura koja je češća kod djevojčica.

Upala mjehura kod djece se može pojaviti kod svih dobnih skupina, a izaziva jednake probleme kao i kod odraslih, dok će je nekada biti teško prepoznati. Ipak, važno je kod prve sumnje odmah reagirati kako se ne bi razvila u puno ozbiljnije stanje, infekciju bubrega.

Kako dolazi do upale mjehura kod djece?

Upalu mjehura kod djece uzrokuju bakterije koje se nalaze u stolici ili na koži oko anusa, a nepravilnom higijenom, točnije brisanjem nakon nužde, dolaze do urinarnog trakta i tamo se razmnožavaju.

Najčešće se radi o poznatoj bakteriji Escherichia Coli. Upalu mjehura ili bilo kakvu drugu infekciju će češće dobiti djevojčice jer je njihova uretra kraća i bakterije lakše dolaze iz područja anusa do vagine. Neka djeca imaju češće upale mjehura zbog nekih drugih stanja i problema s bubrezima ili mjehurom.

Kako prepoznati upalu mjehura kod djece?

Kod manje djece može biti nešto teže prepoznati upalu mjehura, a neki od simptoma koji se pojavljuju su gubitak apetita, proljev, povraćanje, povišena tjelesna temperatura ili nemir, kao i neugodan miris urina na peleni. Upravo zato će nekada biti teže i odrediti kako se radi o upali mjehura.

Kod starije djece se javljaju simptomi slični kao kod odraslih te je lakše dijagnosticirati upalu mjehura.

Simptomi su:

  • bol u donjem dijelu trbuha ili leđa
  • bol za vrijeme mokrenja
  • stalna potreba za mokrenjem
  • neugodan miris urina
  • krv u urinu
  • mutan urin
  • mokrenje u krevetu za vrijeme spavanja
  • mučnina

Kada se infekcija proširila na bubrege, djeca mogu osjetiti i groznicu, visoku temperaturu, užarenu kožu, mučninu, bol u abdomenu te bol u leđima.

Može li se upala mjehura kod djece spriječiti?

Prije svega, dijete treba naučiti da odmah ide na wc, čim osjeti potrebu za mokrenjem, a ne da zadržava.

Potrebno je i piti puno tekućine kroz dan kako bi se postojeće bakterije izbacile iz organizma. Važno je i naučiti djecu pravilno se brisati nakon nužde, od naprijed prema nazad, da se ne bi bakterije iz stolice i s anusa širile na područje vagine i urinarnog trakta.

Pamučno donje rublje je još jedna mjera opreza, kao i izbjegavanje tuširanja sa mirišljavim sapunima. Kod male djece može pomoći češće mijenjanje pelena.

Kada je vrijeme za odlazak liječniku?

Kod pojave prvih simptoma važno je što prije posjetiti liječnika, kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Također, ako se dijete ponaša čudno i ima povišenu temperaturu ili neke druge simptome, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrilo o čemu se radi.

Kako bi se otkrilo da se radi o upali mjehura, liječnik uzima uzorak urina. Kod starije djece, dijete se pomokri u čašicu, a liječnik može provjeriti postoji li infekcija uz pomoć posebnih trakica ili šalje urin u laboratorij na testiranje na prisutnost bakterija. U nekim slučajevima, kod manje djece će biti potrebno napraviti i ultrazvuk.

Kako se tretira upala mjehura kod djece?

S obzirom na to da se radi o bakterijama, dijete će trebati uzimati antibiotik od tri do deset dana kako bi se ubile bakterije. Dijete treba popiti do kraja lijek, odnosno piti ga onoliko dana koliko je liječnik odredio kako se bakterije ne bi vratile. Simptomi upale mjehura će se povući već nakon nekoliko dana uzimanja antibiotika, dok će se bolest u potpunosti povući nakon tjedan dana. Ako se simptomi ne poboljšavaju ili kada postaju sve gori nakon tri dana uzimanja antibiotika, treba se obratiti liječniku i u ovom slučaju postoji mogućnost potrebe za hospitalizacijom.

Upala mjehura kod djece je česta pojava, posebno kod djevojčica. Važno je prepoznati simptome na vrijeme i posjetiti liječnika kako ne bi došlo do komplikacija i infekcije bubrega. Simptomi kod starije djece su jednaki kao i kod odraslih, a postoje i načini kako se upala mjehura kod djece može spriječiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.