Upala rodnice: Uzrok, simptomi i ako se ovaj problem točno liječi?

Zdravlje 18. svi 202215:53 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Upala rodnice ili vaginitis je grupni naziv za nekoliko infekcija koje se mogu pojaviti u rodnici. Većina žena barem jednom u životu ima neku vrstu vaginitisa.

Do upale rodnice dolazi zbog promjena u mikroflori vagine, zbog pojave bakterija ili neke infekcije. Može se prepoznati po iscjetku, svrbežu ili bolovima. Upalu rodnice mogu uzrokovati bakterije, virusi ili paraziti koji se prenose spolnim odnosom. Ova upala se može liječiti pomoću vaginaleta, krema ili jednostavnim promjenama osobne higijene.

Što uzrokuje upalu rodnice?

Upalu rodnicu uzrokuju bakterije, gljivice, virusi ili paraziti. Ovisno o uzorku, postoji i nekoliko vrsta upale rodnice.

1. Bakterijski vaginitis

Ovo je najčešća vrsta vaginitisa i do njega dolazi kada se poremeti normalna ravnoteža bakterija u vagini te kada prevladaju anaerobne bakterije.

2. Gljivični vaginitis

Gljivični vaginitis uzrokuje gljivica Candida albicans, koja je vrlo neugodna i izaziva svrbež, a može se prepoznati i po bijelom sirastom iscjetku.

3. Trihomonijaza

Trihomonijazu uzrokuju paraziti, a radi se o seksom prenosivoj infekciji. Baš kao i kod gljivične infekcije i trihomonijaza se može prepoznati po jakom svrbežu. Postoji i virusni vaginitis kojeg uzrokuju virusi kao što su herpes ili HPV. Također, upalu rodnice u rijetkim slučajevima uzrokuju i spolne bolesti klamidija i gonoreja.

Upala rodnice može nastati i zbog drugih razloga, ne samo zbog infekcija. Na primjer, kod korištenja sapuna, sprejeva ili mirisa može doći do iritacije rodnice, a vaginitis može biti i rezultat alergijske reakcije na lijekove, kondome, lubrikante ili spermu. Jednako tako, kod smanjene razine hormona estrogena, nakon menopauze, može doći do upale rodnice. Žena može istovremeno imati više vaginitisa.

Kako prepoznati upalu rodnice?

Upala rodnice može se prepoznati po nekoliko znakova. Prvi od njih je obilan iscjedak različite boje i neugodnog mirisa, a osim toga, pojavit će se i:

· iritacija ili svrbež

· bol za vrijeme spolnog odnosa

· bol za vrijeme mokrenja

· pojava sukrvice

Po boji i teksturi iscjetka se može otkriti i o kakvoj se upali radi. Kod bakterijskog vaginitisa će se tako pojaviti sivo-bijeli iscjedak neugodnog mirisa koji može podsjećati na miris ribe. Kod gljivične infekcije pojavit će se svrbež, ali i sirasti iscjedak, dok će se kod trihomonijaze pojaviti zeleno-žuti iscjedak.

Može li se upala rodnice spriječiti?

Kako ne bi došlo do povećanog broja bakterija, virusa i gljivica u rodnici, potrebno je pripaziti na nekoliko stvari. Prije svega, izbjegavati tuširanje jakim sapunima te se umjesto toga preporučuje koristiti samo voda. Osim toga, veliku ulogu igra i pamučno donje rublje koje neće izazvati iritacije ili gljivice. Važno je i pravilno se brisati nakon nužde te koristiti prezervative kod spolnog odnosa.

Kada je potrebno posjetiti ginekologa?

Kada primijetite da se pojavio neugodan miris iscjetka, svrbež ili bilo kakva promjena na području rodnice potrebno je posjetiti ginekologa. Ginekolog će ispitati o seksualnoj povijesti pacijentice, simptomima te pregledati pacijenticu i napraviti papa test.

Kako se upala rodnice tretira?

Samo liječenje ovisi o uzorku, a može zahtijevati korištenje kreme ili vaginalete koje se stavljaju u rodnicu. Kod vaginitisa uzrokovanog smanjenom razinom estrogena, bit će potrebno uzimati estrogen putem pilula, kožnog flastera ili nanošenjem na rodnicu. Neke pacijentice će morati poraditi i na higijeni i prestati koristiti gelove za tuširanje kod pranja rodnice te paziti na materijale donjeg rublja, tajica ili hlača.

Zaključak

Upala rodnice je zapravo naziv za više različitih stanja koja se pojavljuju u rodnici i izazivaju određene probleme. Najlakše je prepoznati kako nešto nije u redu po promjeni u boji ili mirisu iscjetka, ali i po svrbežu ili bolovima. Važno je posjetiti ginekologa ako se pojave ovi simptomi, otkriti pravi uzrok vaginitisa te ga liječiti na pravi način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.