Upoznajte lupus: Uzrok, simptomi i može li se ova bolest izliječiti?

Zdravlje 25. sij 202115:24 > 15:24 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Lupus je sistemska autoimuna bolest koja se pojavljuje kada imunološki sustav napada vlastita tkiva i organe.

Ova bolest se još naziva i bolest tisuću lica. Lupus može utjecati na razne dijelove tijela kao što su zglobovi, koža, bubrezi, krvne stanice, mozak, srce i pluća. Nekada se ova bolest teško dijagnosticira jer simptomi nalikuju na simptome mnogih drugih bolesti. Ne postoji lijek za lupus, već se liječe simptomi kako bi se bolesnicima olakšala svakodnevnica.

Kako prepoznati ovu bolest?

Jedan od glavnih simptoma ove bolesti je osip na licu koji nalikuje na krila leptira, a koji se pojavljuje na oba obraza. Ipak, ovaj simptom se neće pojaviti kod svih ljudi te će izostati kod nekih vrsta lupusa. Najrasprostranjenija vrsta lupusa je sistemski eritemski lupus koji utječe na cijelo tijelo.

Simptomi se mogu javiti naglo ili se mogu pojavljivati godinama. Također, mogu biti slabiji ili izraženiji te mogu biti privremeni ili stalni. Sami simptomi ovise o tome koji dio tijela je pogođen, a mogu uključivati:

· Povišenu temperaturu

· Bol i natečenost u zglobovima

· Osip na licu ili na tijelu

· Osjetljivost kože na svjetlost

· Prsti koji postaju bijeli ili plavi na hladnoći

· Kratkoća daha

· Bol u prsima

· Suhe oči

· Gubitak pamćenja

· Glavobolja

· Gubitak kose

Što uzrokuje lupus?

Ova bolest se pojavljuje zbog genetske predispozicije, ali i zbog vanjskih čimbenika. Sam uzrok lupusa najčešće nije poznat, a mogu ga izazvati različite stvari. Na primjer, upale u tijelu, pušenje, izloženost sunčevoj svjetlosti koja može uzrokovati osip na koži, virusne infekcije, a mogu ga izazvati i određeni lijekovi te hormonska neravnoteža.

Lupus se češće pojavljuje kod žena između 15 i 45 godina. Važno je napomenuti kako lupus nije zarazna bolest te se ne prenosi ni na koji način s osobe na osobu. U rijetkim se slučajevima bolest može prenijeti s majke na dijete, a dijete onda može imati probleme sa srcem, jetrom ili kožom, dok su simptomi koji se pojavljuju kod djece slični onima kod odraslih.

Koje su komplikacije?

Lupus može utjecati na rad brojnih organa u tijelu. Tako može izazvati upalu bubrega, upalu pluća i druge probleme s plućima, može utjecati na živčani sustav, izazvati depresiju, probleme s vidom, moždani udar ili promjene u ponašanju.

Osim toga, lupus može uzrokovati anemiju, kao i probleme sa srcem, a može izazvati probleme s kožom i smanjiti broj crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita te može doći do stvaranja krvnih ugrušaka u nogama, plućima i nekada u mozgu.

Kako se dijagnosticira?

S obzirom na brojne simptome, lupus je teško odmah dijagnosticirati. Potrebno je napraviti niz testova i pretraga te pregleda kod stručnjaka, kako bi se isključile druge bolesti i potvrdila sumnja na lupus. Kod pojave simptoma je potrebno odmah posjetiti liječnika. Neke od pretraga koje će trebati napraviti su krvne pretrage, urinokuktura, nalaz protutijela DNK, rendgen i biopsija zaraženog tkiva ili organa. Nekada će biti potrebno i više godina da se dođe do prave dijagnoze.

Kako se liječi lupus?

Ne postoji poseban lijek za ovu bolest, ali zato postoje lijekovi koji olakšavaju simptome te omogućavaju normalan život. Od velike pomoći će biti lijekovi protiv bolova, hormonska terapija, lijekovi za zglobove, lijekovi koji kontroliraju kolesterol, kortikosteroidi, a sama terapija ovisit će o vrsti lupusa, ali i o simptomima te razvijenosti bolesti. Ako se lupus ne liječi, može doći do posljedica opasnih za život.

Osim lijekova, u liječenju može pomoći i tjelesna aktivnost, prehrana bogata vitaminima i mineralima, izbjegavanje sunca, ali i stresa te meditacija ili joga. Važan je i odmor, ali i izbjegavanje pušenja i alkohola.

Zaključak

Dakle, lupus je bolest koja napada imunološki sustav, a može proći neotkrivena i po nekoliko godina. Važno je reagirati na prve simptome te posjetiti liječnika koji će potom odrediti daljnje pretrage i preglede kako bi se utvrdilo radi li se upravo o lupusu. Ova bolest češća je kod žena, a uspješno se liječi različitim lijekovima te promjenom životnih navika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.