Venski ulkus: Uzrok, simptomi i kako se pravilno liječi ova pojava na nogama?

Zdravlje 11. lip 202115:34 0 komentara
Sora Shimazaki/ Pexels

Venski ulkus je drugi naziv za otvorene rane ili čireve koji se najčešće pojavljuju na nogama, a koje sporo zarastaju zbog loše cirkulacije.

Mogu trajati od dva tjedna do godinu dana. Ako se ulkus ne liječi, može doći do ozbiljnijih stanja i bolesti.

Zašto dolazi do venskog ulkusa?

Do venskog ulkusa dolazi nakon manje ozljede i pucanja kože na nozi, često s unutarnje strane noge, oko gležnja. Problem koji dovodi do ulkusa je loše funkcioniranje vena na nozi. Točnije, kada dolazi do slabog protoka krvi kroz vene nogu, povećava se pritisak, odnosno tlak na kraju noge, što uzrokuje nakupljanje tekućine i sprječava se da hranjive tvari i kisik dođu do tkiva. Ovaj nedostatak hranjivih tvari uzrokuje odumiranje stanica te oštećuje kožu i usporava zacjeljivanje porezotine.

Najčešće se pojavljuje kod starijih žena, dok se rizik od pojave ovih rana povećava  s pušenjem, ozljedom noge, ali i kod problema s cirkulacijom, kod postojanja krvnih ugruška, nakon nedavne operacije, kao i kod pretilosti. Osobe koje imaju proširene vene su također u većem riziku od razvoja ulkusa.

Kako prepoznati venski ulkus?

Najlakše se može prepoznati po svrbežu, peckanju, ali i naticanju noge na području oko ulkusa. Osim toga, simptomi mogu biti i:

Kako se dijagnosticira venski ulkus?

Kada primijetite ranu na nozi koja ne zarasta, potrebno je posjetiti liječnika. Najčešće će liječnik čim pogleda stanje znati o čemu se radi. U nekim slučajevima će biti potrebno napraviti rendgen ili CT kako bi se odredila ozbiljnost situacije. Treba otkriti koji je uzrok pojave ulkusa kako se on ne bi ponovno pojavio.

Kako se tretira?

Kako bi se ponovno pokrenula cirkulacija i omogućio protok krvi potrebno je nositi kompresijske čarape ili zavoje. Važno je uvijek održavati ranu čistom. Nakon što se cirkulacija poboljša, koža će početi zacjeljivati i ulkus će se s vremenom povući. Pomoći može i držanje noge na povišenom do pola sata, tri puta dnevno, kao i redovito vježbanje ili hodanje jer će to poboljšati cirkulaciju.

Ulkus može biti inficiran bakterijama i ovdje će pomoći antibiotik koji će smiriti infekciju. Pretile osobe će morati skinuti višak kilograma, dok će pušaći trebati prestati pušiti. Zadnja opcija liječenja je operacija kako bi se poboljšala cirkulacija u nogama i kako se ulkus ne bi ponovno pojavio.

Venski ulkus će se većinom povući nakon dva do tri mjeseca ispravnog liječenja, dok će nekim ulkusima biti potrebno više vremena, a neki neće nikada zacijeliti u potpunosti. Ako se venski ulkus ne liječi, može doći do ozbiljnih infekcija, a u rijetkim slučajevima i do raka kože.

Zaključak

Dakle, venski ulkus nastaje kao posljedica manje ozljede, loše cirkulacije u nogama ili proširenih vena. Važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se što prije suzbio ovaj kožni problem i kako bi se ponovno pokrenula cirkulacija. Kada se ne liječi, ulkus može izazvati probleme i ozbiljne infekcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.