VIDEO / Liječnici otkrili pet znakova koja upozoravaju da bi madež mogao biti kancerogen

Zdravlje 14. lip 202420:18 0 komentara
Pexels / Photo by cottonbro

Znate li razlikovati bezopasne i štetne madeže? Dva liječnika otkrila su zabrinjavajuće znakove koji upućuju na to da biste trebali posjetiti liječnika opće prakse

Prema dermatolozima, tijekom života obično imamo između 10 i 40 madeža različitih čudnih oblika i veličina.

Dr. Sooj, liječnik opće prakse podijelio je široko korišten kontrolni popis “ABCDE” koji je dobra polazna točka za analizu madeža.

“Možda imate novi madež na koži ili primijetite promjenu na postojećem madežu, no to najvjerojatnije nije razlog za brigu. Ovo su potencijalni znakovi melanoma koji je vrsta raka kože”, rekao je Sooj. Ako uočite neki od ovih znakova, preporuka je da odete svom liječniku opće prakse.

Pet “ABCDE” kriterija

Prvo na popisu za provjeru je ‘A’ (asymmetrical) što označava asimetrično. Za razliku od tipičnih madeža, melanomi obično imaju nejednak oblik ili “dvije vrlo različite polovice” u smislu boje i teksture.

@doctorsooj Is my skin mole cancer? Should I be worried about my skin mole? #health #melanoma #skincancer #cancer #doctor #NHS ♬ original sound – Dr Sooj | MBBS BSc MRCGP

Granica je sljedeća za ‘B’ (border), pri čemu melanomi također imaju neravni rub u većini slučajeva, dok se ‘C’ (color) odnosi na specifične boje koje su često mješavina smeđe, crne, crvene ili ružičaste.

Dr. Sooj je nastavio: “D označava promjer (diameter) – melanomi su obično širi od šest milimetara. Šest milimetara je otprilike iste veličine kao gumica za olovku.

E označava evoluirajući. Madež koji mijenja oblik, veličinu ili boju ili krvari ili svrbi ili postane skoren, vjerojatnije je da je melanom.”

Zaštita od sunca važnija no ikad

Dr. Gareth Nye, viši predavač na Medicinskom fakultetu u Chesteru, također je rekao za The Mirror da općenito niču na područjima koja su najizloženija suncu. Međutim, nijedan dio tijela nije imun na melanom – čak ni vaše genitalije – pa je važno da se redovito pregledavate.

“To uključuje ruke, noge, lice i vrat”, objasnio je dr. Nye. “Često zanemarivana područja prilikom mazanja kreme sa zaštitnim faktorom također su vjerojatna mjesta na kojima se mogu razviti, uključujući leđa i vrhove stopala. Kancerogeni madeži obično imaju promjenu boje i postaju tamniji, imaju promjenu oblika i postaju nepravilni, mogu čak krvariti ili svrbjeti.”

Osim odlaska liječniku opće prakse, dr. Sooj također savjetuje ljudima da prate promjene na svojim madežima pomoću kamere telefona ili da pitaju voljenu osobu za drugo mišljenje. No, ni pod kojim okolnostima nitko ne smije sam pokušati ukloniti madež.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!