Virusni konjuktivitis: Uzrok, simptomi i kako liječiti problem koji dugo traje?

Zdravlje 28. stu 202122:50 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Konjuktivits je upala konjuktiva u oku, odnosno upala spojnice koja prekriva bjeloočnicu i oblaže unutrašnjost kapka, a može se pojaviti uz prehladu ili druge virusne infekcije.

Ovo je vrlo zarazna infekcija koju najčešće uzrokuje adenovirus, ali i herpes simplex. Simptomi kao što su suzno oko i iritacija se prvo pojavljuju u jednom oku te se šire i na drugo. Nekada će se infekcija povući sama od sebe, a nekada će biti potrebni lijekovi i kortikosteroidi.

Zašto dolazi do virusnog konjuktivitisa?

Virusni konjuktivitis uzrokuju virusi, kao što su oni koji uzrokuju prehladu. Osim virusa, konjuktivitis mogu izazvati i bakterije, a može nastati kao posljedica reakcije na kapi za oči, šampone, prašinu ili dim, ali i gljivice i parazite. Virusni konjuktivitis se vrlo lako prenosi s osobe na osobu i to je najčešći tip konjuktivitisa. Ova vrsta konjuktivitisa je česta kod djece i zato bi dijete koje ima konjuktivitis trebalo ostaviti doma dok ne ozdravi. Ako se otkrije na vrijeme, ova pojava ne utječe na kvalitetu vida.

Simptomi virusnog konjuktivitisa

Simptomi počinju u očima i izazivaju iritaciju te vodene oči pune suza. Može doći i do ispuštanja sluzi iz jednog ili oba oka. Također, može se pojaviti osjećaj stranog tijela ili prašine u oku, kao i osjetljivost na svjetlost. Nakon nekoliko dana simptomi se prenose i na drugo oko. Mogu se osjetiti i povećani limfni čvorovi ispred uha ili ispod čeljusne kosti. Osim toga, ova vrsta konjuktivitisa ima i simptome nalik prehladi i drugim respiratornim infekcijama.

Kako se dijagnosticira konjuktivitis?

Liječnik će vas pitati o simptomima i pregledati oko. Pitat će vas suzi li vam oko te jeste li primijetili osjetljivost na svjetlost. Samim pogledom na oko liječniku može biti jasno da se radi o konjuktivitisu, a u nekim slučajevima, može uzeti uzorak suze ili tekućine iz oka te poslati na laboratorijsku analizu zbog točne dijagnoze.

Kako se liječi virusni konjuktivitis?

Hladni oblozi mogu pomoći u bolovima i neugodi. Prije svega operite ruke, a potom lagano pritisnite krpicu ili vatu namočenu hladnom vodom na oko. Pazite da ne pritisnete previše kako ne biste ozlijedili oko. Ako imate konjuktivitis samo na jednom oku, nemojte istu krpicu stavljati na zdravo oko, kako se ne bi zarazilo, i nemojte dirati drugo oko rukama.

U slučaju da hladni oblog ne pomaže, probajte napraviti isto, ali s toplim oblogom. Pazite da oblog nije prevuć kako ne biste napravili štetu. Ovo možete ponavljati nekoliko puta na dan po nekoliko minuta. Baš kao što ste oprali ruke prije stavljanja vate ne oko, operite ih i nakon te bacite vatu, a krpicu operite na visokim temperaturama.

Kapi za oči, kao i umjetne suze mogu pomoći u ublažavanju simptoma konjuktivitsa. Prije uzimanja kapljica se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako nosite kontaktne leće, za vrijeme konjuktivitisa ih izbjegavajte kako virus ne bi prešao na leće. Također, pazite da ne koristite isti ručnik kao ostali ukućani kako ih ne biste zarazili te često mijenjajte jastučnicu na kojoj spavate.

Virusni konjuktivitis se najčešće povlači sam od sebe nakon nekog vremena. Najčešće traje tjedan do tri tjedna, kada se radi o težim slučajevima. Kod težih slučajeva se konjuktivitis liječi kortikosteroidima, koje će prepisati oftalmolog.

Dakle, virusni konjuktivitis je vrlo zarazan, a zahvaća prvo jedno, a potom i drugo oko. Izaziva iritaciju, vodene oči i osjetljivost na svjetlost. Simptomi se povlače sami od sebe nakon tjedan dana ili u težim slučajevima nakon tri tjedna, a mogu se ublažiti toplim ili hladnim oblozima te umjetnim suzama. Važno je obratiti pažnju na higijenu ruku, ali i paziti da se često mijenjaju ručnici te posteljina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!