Vitamini za zube i desni: Ovo je 5 najvažnijih, bitno je da ih unosite svaki dan

Zdravlje 07. pro 202312:33 0 komentara
Pexels

Kao i u cijelom organizmu, tako vitamini igraju veliku ulogu u zdravlju zuba i desni.

Jedan od najvažnijih vitamina za naše zdravlje je vitamin C ili askorbinska kiselina koji ima brojne pozitivne uloge i u zdravlju zubi i desni. Nimalo zanemarivi nisu niti drugi vitamini poput vitamina D, A i K.

Neka od svojstava koje imaju za oralno zdravlje je smanjivanje krvarenja, smanjenje suhoće usta, brže cijeljenje tkiva i slično.

Najbolji vitamini za zube i desni

Opće je poznato da vitamini igraju važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, specifična istraživanja često su proučavala njihov utjecaj na različite aspekte oralnog zdravlja, uključujući zube i desni.

Dok studije teže dokazuju da sami vitamini direktno pomažu zdravlju zubi i desni, dokazano je kako manjak istih može imati jako loše posljedice.

Tako je istraživanje objavljeno u “Journal of Periodontology” 2017. godine, proučavalo povezanost između razine vitamina D i bolesti desni. Istraživanje je sugeriralo da je nizak unos vitamina D povezan s povećanim rizikom od parodontitisa, upalne bolesti desni.

Rezultati su stoga potkrijepili važnost vitamina D za održavanje zdravih desni.

U nastavku donosimo najbolje vitamine za zube i desni.

Vitamin A za zdravlje cakline i sluznice

Vitamin A u oralnom zdravlju igra veliku ulogu zbog podržavanja zdrave sluznice usne šupljine. Posebno je koristan u obliku beta-karotena te se pokazalo kako je uzimanje ovog vitamina smanjilo suhoću usta kod pacijenata, odnosno, da potiče proizvodnju sline.

Dovoljna vlažnost sluznice usne šupljine je važna jer se time smanjuje rizik od nakupljanja bakterija, nastanka karijesa i upale desni.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Michigan istraživalo je ulogu ovog vitamina za zdravlje zuba i desni u zacjeljivanju rana u usnoj šupljini, uključujući ozljede desni. Istraživanje je otkrilo da vitamin A igra ključnu ulogu u bržem zacjeljivanju i obnavljanju stanica sluznice, što može podržati općenito zdravlje usne šupljine.

Zanimljivo je i da vitamin A ima ulogu u regulaciji gena i signala koji su odgovorni za razvoj i funkciju ameloblasta, stanica koje formiraju caklinu. Vitamin A u obliku retinoida održava normalan razvoj i funkciju tih stanica. Nedostatak ovog vitamina za zube može doprinijeti oralnim problemima.

Ovo su još neki razlozi zašto je vitamin A dobar za zdravlje zuba i desni:

– ključan je za očuvanje epitelnih stanica koje oblažu usnu šupljinu i desni

– štiti od infekcija

– potiče održavanje normalnih funkcija tkiva

– potiče proizvodnju sluzi i time smanjuje nakupljanje bakterija

– štiti od suhoće usta

– ubrzava oporavak rana i zacjeljivanje

– štiti od oksidativnog stresa i slobodnih radikala

– pomaže u proizvodnji ameloblasta, stanica koje sudjeluju u stvaranju cakline

Vitamin A nalazi se u brojnim namirnicama. Poznato je da ga dobivamo iz mrkve i drugog žutog i narančastog povrća i voća, ali dobar odabir su i jetra, riba poput lososa, tune i bakalara, mlijeko i mliječni proizvodi poput sira i jogurta.

Vitamin C za zdravlje desni

Smatra se jednim od najvažnijih vitamina za općenito zdravlje, ali se nerijetko spominje i kao vitamin za zdravlje zubi i desni. Vitamin C je ključan za održavanje zdravlja desni zbog svojih antioksidativnih svojstava, ali i činjenici da vitamin C sudjeluje u održavanju razine kolagena.

Kolagen je važan dio vezivnih tkiva u desnima te je zaslužan za održavanje čvrstoće, elastičnosti i strukture. Prisutnost kolagena pomaže desnima da ostanu čvrsti, čime se smanjuje rizik od povreda i poboljšava općenito zdravlje desni. Uz to, kolagen pomaže u funkciji parodontalnih ligamenata.

To su vlaknaste strukture koje povezuju zube s kostima čeljusti. Kolagen je ključni sastojak ovih ligamenata i pridonosi njihovoj snazi i funkciji.

Održavanje integriteta parodontalnih ligamenata važno je za stabilnost zuba u vilici. Pomaže i kod bržeg zacjeljivanja rana, održavanja čvrstoće zuba i zacjeljivanju rana. Studije objavljene u časopisu “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2016. godine, ukazale su na ta svojstva vitamina C i dokazala da podržavaju zdravlje desni, smanjujući upalu i krvarenje.

Ovo su mu uloge:

– smanjuje krvarenje

– smanjuje upalu

– sudjeluje u obnovi i održavanju kolagena koji je ključan za zdravlje desni i vezivnih tkiva

– pomaže u održavanju čvrstoće vezivnog tkiva

– doprinosi bržem zacjeljivanju rana oštećenih tkiva

– održava čvrstoću zuba

Namirnice u kojima se nalazi veća količina vitamina C za zdravlje zubi i desni su agrumi poput naranča, limuna te jagodama, paprici, brokuli…

Vitamin D za čvrstoću zuba

Vitamin D igra važnu ulogu u oralnom zdravlju, budući da pomaže u apsorpciji kalcija, nužnog za čvrstoću zuba. Kalcij je temeljni mineral za izgradnju i održavanje čvrstoće kostiju i zubi. Osim uz kalcij, važna je povezanost vitamina D s drugim mineralima u tijelu. Bitan je za zdravlje zubne kosti, zubne cakline i desni.

Uz to, vitamin D za zube pomaže u održavanju ravnoteže fosfora u tijelu, minerala koji je vrlo važan za zdravlje kostiju i zubi. Riječ je o mineralima koji su najzastupljeniji u ljudskom tijelu jer grade mišićna tkiva, kosti i zube. Osim toga, zajedno utječu na izgradnju i jačanje zubne kosti.

Studije su ukazale na vezu između adekvatnog unosa vitamina D i smanjenja rizika od bolesti desni te poboljšanja općeg oralnog zdravlja.

Vitamin D sudjeluje i u proizvodnji antioksidansa, te je bitan vitamin za zdravlje zubi i desni jer:

– podržava zdravlje zubi, desni i cakline

– smanjuje rizik od parodontalnih bolesti

– utječe na čvrstoću zuba

– ubrzava zacjeljivanje rana

– povećava otpornost na bakterije

– pomaže u održavanju prirodne proizvodnje proteina

Namirnice u kojima možete pronaći vitamin D u većim količinama su riba poput lososa i tune, jaja i mlijeko. Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost te se preporučuje barem 20 minuta dnevno provesti na suncu za pridobivanje dovoljne dnevne razine.

Vitamin E i K za brže zacjeljivanje rana

Vitamin K i vitamin E imaju ulogu u procesu smanjenja krvarenja desni. Konkretno, vitamin K pomaže u bržem zgrušavanju krvi, dok vitamin E potiče proces zacjeljivanja rana i obnove tkiva.

Vitamin E štiti stanice od oksidativnog stresa što znači da pomaže u očuvanju imuniteta, odnosno, oralnog zdravlja. Oksidativni stres na stanicama može izazvati upale desni i veće oralne probleme stoga je važno održavati dobru razinu antioksidansa u organizmu. Također pomaže u jačanju imunološkog sustava što znači da daje tijelu više snage da se odupre infekcijama i bolestima. Slično kao i vitamin A, ovaj vitamin za zube i desni također potiče vlažnost sluznice usne šupljine.

U zacjeljivanju rana u usnoj šupljini i na desnima pomaže i vitamin K koji je ključan za normalno zgrušavanje krvi. Ovaj vitamin pomaže u zaustavljanju krvarenja te potiče zacjeljivanje rana.

Ovo su još neke dobrobiti:

– smanjuje i zaustavlja krvarenje desni

– doprinosi održavaju zdrave strukture desni

– pomaže u održavanju gustoće kostiju

– podržava zdravlje zubne cakline

– ima protuupalna svojstva

Vitamin K dolazi u dva glavna oblika – K1 ili fitomenadion koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, te K2 ili menakinon koji se proizvodi bakterijama u crijevima i nalazi u fermentiranim namirnicama.

Prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem poput kelja, špinata, brokule te fermentiranim namirnicama kao što su kefir, sir i jaja može pružiti dobar unos vitamina K. Redovita i raznolika prehrana ključna je za osiguravanje potrebnih nutrijenata za zdravlje zuba i desni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!