Volite pizzu, hamburgere, kobasice? Nova studija otkrila koliko su ove namirnice opasne po zdravlje

Zdravlje 29. velj 202417:58 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Ultra prerađena hrana (UPH) izravno je povezana s 32 štetna učinka na zdravlje, uključujući veći rizik od bolesti srca, raka, dijabetesa tipa 2 i rane smrti, pokazala je najveća svjetska recenzija.

Nalazi objavljeni u BMJ-u sugeriraju da prehrana s visokim udjelom UPF-a može biti štetna za mnoge elemente zdravlja. Rezultati recenzije u kojoj je sudjelovalo gotovo 10 milijuna ljudi naglasili su potrebu za mjerama usmjerenim na smanjenje izloženosti UPF-u, rekli su istraživači.

U ovome su sujedlovali stručnjaci iz niza vodećih institucija, uključujući Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u SAD-u, Sveučilište u Sydneyu i Sveučilište Sorbonne u Francuskoj.

“Pronađena je izravna povezanost između izloženosti ultra prerađenoj hrani i 32 zdravstvena parametra koji obuhvaćaju smrtnost, rak i mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke zdravstvene ishode”, naveli su oni.

Dodali su da je “veća izloženost ultraprerađenoj hrani bila povezana s većim rizikom od nepovoljnih zdravstvenih ishoda, posebno kardiometaboličkih, uobičajenih mentalnih poremećaja i ishoda smrtnosti”. Ističi da ovo naglašava potrebu za mjerama bi se smanjila izloženost ultra prerađenoj hrani, prenosi Guardian.

Nepovoljni zdravstveni ishodi

Rezultati pokazuju da je veća izloženost UPF-u dosljedno povezana s povećanim rizikom od 32 nepovoljna zdravstvena ishoda, izvijestio je BMJ.

Dokazi pokazuju da je veći unos UPF-a povezan s oko 50% povećanim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima, 48 do 53% većim rizikom od anksioznosti i uobičajenih mentalnih poremećaja te 12% većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Također je bilo dokaza o povezanosti između UPF-a i astme, gastrointestinalnog zdravlja, nekih vrsta raka i kardiometaboličkih čimbenika rizika, kao što su visoke razine masnoće u krvi i niske razine dobrog kolesterola. Ipak, istraživači su upozorili da su dokazi o ovim povezanostima i dalje ograničeni.

Dr. Chris van Tulleken, izvanredni profesor na Sveučilišnom koledžu u Londonu i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za UPF, rekao je da su nalazi “potpuno u skladu” sa sada “ogromnim brojem neovisnih studija koje jasno povezuju prehranu s visokim udjelom UPF-a sa štetnim zdravstvenim ishodima.

Upozorio je i da ovakva prehrana može biti štetna jer često ima visok udio zasićenih masti, soli i slobodnog šećera. Uz to, važan je i način na koji se obrađuju ovakve namirnice jer se plasiraju na tržište na načine koji potiču prekomjernu potrošnj.

Što je ultra prerađena hrana?

Kako navodi British Heart Foundation, ultra prerađena hrana obično ima pet ili više sastojaka. Obično sadrže mnoge aditive i sastojke koji se obično ne koriste u kuhanju kod kuće, poput konzervansa, emulgatora, zaslađivača te umjetnih boja i aroma. Ova hrana općenito ima dugi rok trajanja.

Ultra prerađena hrana često sadrži visoke razine zasićenih masnoća, soli i šećera.

BBC good food navodi da se na popis ultra prerađene hrane ubrajaju: gazirana i energetska pića, razne grickalice poput sladoleda i čipsa, žitarice koje se obično jedu za doručak, margarin i razni namazi, energetske pločice, instant umaci, voćni jogurti, veganske alternative za meso i sir kao i mnogi gotovi proizvodi koje treba samo zagrijati poput gotovih pita, tjestenine, pizze, kobasica, hamburgera, hrenovki, instant juha…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!