Začepljen nos kod beba: Uzrok, simptomi i kada se morate javiti doktoru

Zdravlje 28. pro 202021:53 > 19. sij 2021 20:33
mama, beba, zagrljaj, obitelj
Izvor: Foto: Pexels

Začepljen nos za vrijeme viroza i prehlada vrlo je česta pojava kod odraslih, pa tako i kod djece i beba. Prohodnost nosa omogućava normalno disanje i normalno dopremanje kisika u sve stanice u tijelu pa, osim što je začepljen nos kod beba naporan, može biti i problematičan ako to postane kronično stanje. Disanje kroz nos omogućava bolji protok zraka i bolju opskrbu kisikom od disanja na usta. Uz to, zrak koji udahnemo kroz nos se pročišćava tako što se nečistoća hvata za sluz.

Začepljen nos kod novorođenčadi i dojenčadi može biti velik problem jer tako male bebe do oko pola godine ne znaju disati na usta, a do oko četvrte godine ne znaju niti sami ispuhati nos. Ovo će ih učiniti razdražljivima, nervoznima, plačljivima, ali će i prestati jesti jer će mu to biti vrlo otežano te neće moći mirno spavati. Dugotrajni problemi sa začepljenim nosom kod beba mogu uzrokovati nesanice, ali i hrkanje te apneje koje mogu biti opasne.

Kako pomoći djetetu?

Uzrok začepljenog nosića kod beba mogu biti bakterije ili virusi koji uzrokuju prehladu, ali na začepljenje nosa kod bebe može utjecati i suhoća zraka te dehidracija. Čak i ako do začepljenja nije došlo, preporučuje se pripaziti da je zrak dovoljne vlažnosti te da dijete dobiva dovoljno tekućine. Imate li više dijete, nije neobično da nakon jednog djeteta svi počinju imati problema sa začepljenim nosom.

Kada dođe do začepljenja nosa, djetetu treba nos očistiti i učiniti dišne puteve prohodnima. Za čišćenje se koristi:

· Fiziološka otopina

· Sprej za nos na bazi morske vode

· Majčino mlijeko

· Inhaliranje parom i čajevima

Bebi nemojte davati kapi za nos kao odrasloj osobi jer se klasični dekongestivi (tvari koje se koriste za odčepljivanje) ne preporučuju kod male djece niti dojenčadi.

Dekongestivi izazivaju ovisnost sluznice te se time stvara začarani krug zbog kojeg bi dijete teško moglo zaspati bez dekongestiva, a problem se neće rješavati. Prirodne otopine poput fiziološke ili spreja s morskom solju ne izazivaju ovisnost sluznice.

Kako očistiti začepljen nos kod beba?

Čišćenje začepljenog nosa kod beba najbolje je izvoditi u ležećem položaju i najlakše ćete to izvesti uz pomoć još jedne osobe. Prvo ga treba očistiti uz pomoć fiziološke otopine i štapića za uši ili spreja za nos. Nosić natopite fiziološkom otopinom i malo pričekajte da odstoji prije nego ispuhujete ili izvlačite sekret. Kada izvlačite sekret činite to tako da jednu nosnicu začepite dok iz druge izvlačite.

Kada koristite aspirator kod beba, budite oprezni da ne pretjerate s korištenjem jer oni mogu biti intenzivni za bebinu tanku i osjetljivu kožu. Ako se pojave znakovi krvi, prestanite ga koristiti na neko vrijeme. Dijete stavite u ležeći položaj tako da mu je glava niže od tijela i onda uštrcajte sprej. Ovako će kapljice doprijeti tamo gdje se sinus drenira u nos. Ovo bi trebalo smanjiti pritisak i nelagodu u glavi, ali i oteretiti sinus.

Kada posjetiti liječnika?

Pedijatar će na osnovi trajanja začepljenog nosa kod beba i uzroka začepljenosti odrediti je li potrebno posjetiti otorinolaringologa. Za razliku od pedijatra, on može detaljno pregledati unutrašnjost nosa i provjeriti koji je uzrok začepljenja nosa kod beba. Uzrok može biti i anomalija sinusa već pri rođenju, no u tom slučaju će liječnik reagirati i odmah raditi na rješavanju problema.

Moguće je da vaš pedijatar na temelju pretraga i dijagnoze zaključi da je uzrok začepljenog nosa kod bebe povećani treći krajnik koji uzrokuje upalne bolesti nosa i sinusa. Ovo stanje se rješava operativno.

Spriječite začepljenje nosa kod beba

S obzirom na to da sada znate koliki problem može činiti začepljen nos kod beba, donosimo par savjeta koje biste mogli pratiti kako bi spriječili takve situacije.

· Često provjetravajte prostorije

· Ovlažujte prostor difuzorom ili vodom na radijatoru

· U vodu za ovlaživanje možete dodati par kapljica eteričnog ulja, no nemojte pretjerivati i ukoliko to radite, neka difuzor ne bude u bliskom kontaktu s bebom

· Dajte djetetu dovoljno tekućine jer dehidracija može uzrokovati začepljenje nosa

· Pri izlasku na hladan zrak dijete dobro utoplite i obavezno mu prekrijte uši jer je sinusni sistem kompletno povezan te do začepljenja nosa može doći zbog upale u ušima

· Ne pušite u blizini djeteta i nemojte dopuštati da udiše štetne tvari poput benzina, acetona ili drugih kemikalija kao sredstva za čišćenje

· Dječju robicu nemojte prati s deterdžentima ili omekšivačima s jakim mirisom, preporučuje se korištenje prirodnih sastojaka

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar