Zašto razvijamo određene bolesti? Odgovor bi mogle dati – pjege dalmatinera

Zdravlje 13. lip 202417:38 0 komentara
Dalmatiner
Pexels/Ilustracija

Znanstvenici istražuju kako pjege dalmatinera, hrvatske rase psa, mogu dati odgovore na pitanje zašto sisavci razvijaju određene bolesti.

Dr. Kit Yates, istraživač sa Sveučilišta u Bathu u Ujedinjenom Kraljevstvu, dio je tima koji provodi četverogodišnju studiju o tome kako se pigmentne stanice dlake formiraju i migriraju dok se embrij razvija.

Otkriće bi mogla omogućiti bolje razumijevanje niza bolesti i pojasniti odnos između imunološkog sustava i izgleda.

Studija Spot the Difference, vrijedna oko 590 tisuća eura, rezultat je suradnje znanstvenika sa Sveučilišta Bath i Sveučilišta Lancaster, uz doprinos britanskog Kinološkog saveza.

Znanstvenici se nadaju da će objasniti kakvu ulogu geni, uključeni u pigmentaciju, igraju u ranim fazama života sisavaca, utječući i na razvoj imunološkog sustava i na ponašanje koje se kasnije pojavljuje. Rezultati istraživanja mogli bi otkriti ponešto i o nama ljudima, odnosno našoj genetici, evoluciji i osjetljivosti na bolesti.

Gluhoća i melanociti

Značajan dio dalmatinera djelomično je gluh – njih oko osam posto na oba uha i oko 22 posto na jedno uho. Gluhoća je priličan problem za pse, zbog čega znaju biti agresivni i predstavljati rizik.

Dr. Yates vjeruje da je ona izravno povezana s nedostatkom melanocita kod te pasmine. Stanice koje proizvode pigment, zvane melanociti, migriraju kroz embrij u razvoju i zatim se lokaliziraju na različitim područjima kože.

“Melanociti počinju migrirati na stražnjoj strani embrija te oko embrija i kože u razvoju, tako da postoje stvari koje možemo naučiti proučavajući njihove obrasce, a one bi mogle pomoći u rješavanju ovog zdravstvenog stanja”, pojasnio je dr. Yates, a prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!