Žitarice bez glutena: Popis hrane koju možete konzumirati ako imate celijakiju

Zdravlje 14. tra 202215:46
Pexels/Ilustracija

Žitarice bez glutena su važan dio prehrane za osobe koje imaju autoimunu bolest celijakiju, one s intolerancijom na gluten ili za osobe koje imaju alergiju na pšenicu. Kako bi se točno znalo sadrži li proizvod gluten, potrebno je dobro čitati deklaracije, potražiti znak prekriženog klasa pšenice te koristiti samo one proizvode i žitarice koje provjereno ne sadrže gluten.

Neke osobe ne smiju konzumirati namirnice i žitarice koje sadrže gluten zbog bolesti celijakije ili zbog intelorancije i preosjetljivosti na gluten. Gluten će im izazvati niz problema te poteškoća i upravo zato je potrebno pronaći alternativu. Žitarice bez glutena su: riža, kvinoja, kukuruz, heljda, amarant, proso i u nekim slučajevima zob. Važno da je da je svaka od ovih namirnica provjerena i deklarirana.

Što je gluten?

Gluten spada u proteine koji se nalaze u žitaricama kao što su pšenica, raž, pir i ječam te u svoj hrani koje nastaju preradom ovih žitarica.

Tako se gluten nalazi u idućim namirnicama:

  • kruh
  • bulgur
  • tjestenina
  • preljev za salatu
  • juha iz vrećice
  • pivo
  • grickalice
  • kupovni kolači
  • kupovna peciva
  • neka prerađena hrana

Kako prepoznati proizvod bez glutena?

Potrebno je detaljno pročitati etiketu svakog kupljenog proizvoda i izbjegavati one koji sadrže ili koji mogu sadržavati gluten. Određeni kozmetički i farmaceutski proizvodi isto tako mogu sadržavati gluten.

Jedine sigurne namirnice za konzumiranje su one koje su deklarirane te koje na proizvodu imaju prekriženi klas žita koji predstavlja međunarodni znak za proizvode bez glutena.

Zašto žitarice bez glutena?

Neki ljudi ne smiju konzumirati namirnice, a tako ni žitarice koje sadrže gluten jer im one izazivaju niz problema. Ovdje spadaju osobe koje imaju autoimunu bolest celijakiju, osobe koje su osjetljive na gluten, odnosno imaju intoleranciju, kao i osobe koje su alergične na pšenicu. Ako ove osobe pojedu nešto što sadrži gluten, može se pojaviti niz simptoma kao što su: nadutost, proljev, zatvor, gubitak kilograma, bol u trbuhu, grčevi u trbuhu ili vjetrovi. Jednako tako je važno da se hrana bez glutena priprema udaljena od namirnica koje sadrže gluten.

Ne postoji određena dnevna doza glutena koju osobe koje imaju celijakiju ili neko od spomenutih stanja smiju konzumirati. Dok će kod nekih količina manja od 50 mg dnevno prouzročiti probleme, kod drugih se problemi mogu javiti već nakon unesenih 10 mg glutena.

Koje su žitarice bez glutena?

Pravi problem se nalazi u žitaricama koje sadrže gluten, a od kojih se potom proizvodi određena hrana. Žitarice bez glutena su: kvinoja, kukuruz, heljda, amarant, proso, riža i zob.

1. Kvinoja (quinoa)

Kvinoja se koristila još prije nekoliko stotina godina, kada ju je pleme Inka smatralo svetom hranom. U posljednje je vrijeme ova namirnica sve popularnija. Ovo je zapravo pseudožitarica, odnosno radi se o sjemenkama koje se jedu kao žitarice. Sadrži brojne vitamine i minerale kao što su: magnezij, cink, željezo, te vitamin B6 i vitamin E.

Bogata je i proteinima te vlaknima, a može se vrlo jednostavno ubaciti u prehranu. Kvinoja se može jesti kao prilog, umjesto riže, s povrćem, kao dodatak mesnoj salati, za izradu polpeta ili kao dodatak raznim varivima.

2. Kukuruz

Kukuruz je također bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim samog kukuruza koji ima široku primjenu u kulinarstvu, koristi se i kukuruzno brašno, koje je bez glutena, a koje se dobiva mljevenjem zrna kukuruza, kao i palenta, ukoliko ima oznaku da je bez glutena. Mogu se koristiti za izradu kiflica, kruha, noklica, pizze i sličnih namirnica.

3. Heljda

Za heljdu se vjeruje kako ima brojne zdravstvene pogodnosti. Ona također spada pod pseudožitarice, a dobra je za probavu, poboljšava zdravlje srca, a osim same heljde, koristi se i heljdino brašno koje ima bogat okus. Heljdino brašno se može koristiti za izradu muffina, krekera, palačinki,… Važno je samo paziti da se koristi heljdino brašno koje je deklarirano kako bi osoba bila sigurna da je bez glutena.

4. Amarant

Amarant je namirnica koja se upotrebljava od davnina. Također se radi o pseudožitarici koja obiluje proteinima, vlaknima i antioksidansima. Sadrži željezo, mangan, magnezij te fosfor. Određena istraživanja pokazuju kako je amarant dobar za borbu protiv upala u tijelu. Ova namirnica se jednostavno priprema. Može se kuhati u vodi u omjeru 3:1 oko 20 minuta te se dodati kao prilog jelu umjesto riže ili tjestenine.

Može se dodati i u smoothie, u variva ili juhe, a može i biti kao dodatak doručku. Od amaranta se radi i brašno, koje mora biti označeno da je bez glutena, a koje može poslužiti za izradu kruha, palačinki te za zgrušnjavanje variva ili umaka.

5. Proso

Proso sadrži najviše esencijalnih amino kiselina u usporedbi s drugim žitaricama te je bogat kalcijem. Može pomoći u kontroli razine šećera u krvi te može smanjiti kolesterol, a dobar je i za probavu. Osobe koje imaju probleme sa štitnjačom bi trebale paziti s konzumacijom prosa. Proso se može pripremati na isti način kao i amarant, od njega se također radi brašno, a sastojak je brojnih tjestenina, grickalica, salata i keksi.

6. Riža

Riža je često korištena namirnica u kućanstvu. Sadrži željezo, vitamin B te vlakna. I bijela i smeđa riža su bez glutena te je pogodna za prehranu bez glutena.

7. Zob

Iako zob ne sadrži gluten, baš kao i kod svake žitarice, prilikom proizvodnje može doći do kontaminacije sa pšenicom, ječmom ili ražom pa je potrebno dobro čitati deklaraciju. Jednako tako zob može sadržavati neki drugi protein koji može naštetiti osobama s celijakijom, pa je potreban poseban oprez kod kupovine. Zob se najčešće koristi za spremanje doručka ili kolača, a može se jednostavno zaliti toplom vodom te obogatiti raznim dodacima, dok se može i prokuhati da se dobije kaša te isto tako dodati jogurt, šumsko voće, med ili čokoladu.

Zaključak

Žitarice bez glutena su važan dio prehrane za osobe koje imaju autoimunu bolest celijakiju, one s intolerancijom na gluten ili za osobe koje imaju alergiju na pšenicu. Kako bi se točno znalo sadrži li proizvod gluten, potrebno je dobro čitati deklaracije, potražiti znak prekriženog klasa pšenice te koristiti samo one proizvode i žitarice koje provjereno ne sadrže gluten.

Ovdje spadaju: kvinoja, kukuruz, heljda, amarant, proso, riža te u nekim slučajevima zob.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar