Znanstvenici korak bliže lijeku za Alzheimera i Parkinsona zahvaljujući talogu kave

Shutterstock/Nor Gal

Talog od kave mogao bi se koristiti u novom tretmanu za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, pokazuje studija.

Ugljikove kvantne točke na bazi kofeinske kiseline, koje se rade od otpada kave, pokazale su se obećavajuće u liječenju neurodegenerativnih poremećaja.

Američki znanstvenici su otkrili da su jeftini lijekovi pomogli u zaštiti od posljedica Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest izazvana pesticidom zvanim parakvat. Nadaju se da bi se postupak mogao koristiti za pomoć ljudima u ranim stadijima demencije, kao i za sprečavanje daljnjeg napredovanja bolesti.

“CACQD imaju potencijal transformacije u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih lijekova ne liječi bolest, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš cilj je pronaći lijek tako što ćemo se baviti atomskom i molekularnom osnovom koja pokreće ove uvjete”, rekao je glavni autor Jyotish Kumar, sa Sveučilišta Texas u El Pasu.

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi s demencijom, a stručnjaci predviđaju da će taj broj do kraja desetljeća premašiti milijun.

Alzeimerova bolest je najčešći oblik bolesti i smatra se da je uzrokovana gomilanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid.

Trenutno ne postoji lijek za ovu bolest iako se testiraju tri obećavajuća lijeka za usporavanje njenog napredovanja. To je poremećaj mozga koji može izazvati nekontrolirano drhtanje, sporo kretanje i ukočene ili nefleksibilne mišiće.

Ne postoji lijek, ali ako se rano otkrije, promjene u prehrani i vježbanju, fizioterapiji, lijekovima i operacijama mozga mogu pomoći u usporavanju njegovog napredovanja u nekim slučajevima.

Nova studija, objavljena u “Environmental Research”, bavila se CACQD-om za koje se stručnjaci nadaju da bi mogli biti osnova za jeftino liječenje za oba stanja.

“Oni su izvedeni iz kofeinske kiseline, vrste antioksidansa koji se nalazi u kavi. Spoj je jedinstven jer može proći kroz krvno-moždanu barijeru i utjecati na sam organ”, kaže profesor Mahesh Narayan sa Sveučilišta Texas u El Pasu.

CACQD se rade tako što se uzorci mljevene kave kuhaju na 200 stupnjeva četiri sata da bi se promijenila struktura ugljika kofeinske kiseline.

Znanstvenici su otkrili da je kandidat za lijek pomogao u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u tijelu koji su povezani s nizom stanja, uključujući Parkinsonovu bolest, i spriječio ih da izazovu štetu u eksperimentima u epruvetama, prenosi Klix.ba.

Također je spriječio nakupljanje amiloidnih proteina koji izazivaju Alzheimerovu bolest bez značajnih neželjenih efekata, rekli su znanstvenici. Nadaju se da će dalje testirati lijekove kako bi vidjeli koliko su učinkoviti u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, s dugoročnim ciljem proizvodnje tableta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.